اخبار پزشکی جهانتفسیر سلامتنوآوری های پزشکی

Monorden‏ و ‏Tanespimycin‏ دو ترکیب ضد پیری سوئدی ها ‏ ‏

به گزارش آفتاب سلامت محققان با روشی خلاقانه، شناسایی ترکیبات ضد پیری را تسریع کرده اند. این روش مبتنی بر تکنیک جدید تعیین سن در سلول های کشت شده انسان است. در حین بکارگیری این شیوه جدید، محققان موادی را یافتند که تاثیرضد پیری آنها بر سلول های انسانی محرز شده و همچنین در ارگانیسم مدل C. elegans باعث افزایش طول عمر و بهبود سلامتی می شود.

محققان انستیتوی کارولینسکا Karolinska Institutet در سوئد برای شناسایی ترکیباتی که مانع از پیری می شوند، به روشی بی سابقه دست یافته اند. آنها سلول های کشت شده انسانی را با ترکیبات متنوع و مختلفی از مواد آغشته میکنند و ادراک خستگی ناپذیر هوش مصنوعی، وقایع و  رویدادهای آزمایشگاه را ثبت و ضبط می کند.آنان نتایج مطالعات علمی  خود را در مجله Cell Reports منتشر کرده اند.

پیری یک فرآیند اجتناب ناپذیر برای تمام موجودات زنده است که با کاهش عملکردهای زیستی در سطح مولکولی، سلولی و ارگانیزم مشخص می شود. فرسودگی بیولوژیکی یک عامل کلیدی برای طول عمر انسان و یک عامل خطر عمده برای بالا بردن احتمال ابتلا به بیماری های مرتبط با سن مانند بیماری آلزایمر، دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سرطان است. بنابراین جلوگیری از پیری به وسیله دارو به عنوان یک استراتژی جذاب در راستای کمک به مردم برای برخورداری از زندگی سالم و طولانی تر است.

پیدا کردن مواد موثر در جهت پیشگیری از پیری به  دلائل مختلف امری چالش برانگیز است ضمن اینکه آزمایش ماده مورد نظر بر پستانداران هم پرهزینه و هم وقت گیر است درحالی که با استفاده از سلول های کشت شده انسان می توان تعداد بیشتری از مواد را در زمانی کوتاه و غیرقابل مقایسه آزمایش کرد.

در عین حال فرایند پیری یک پروسه پیچیده است که اندازه گیری آن در سطح سلولی، دشوار و طاقت فرسا است اما محققان کارولینسکا برای امکان پذیر ساختن این نظارت علمی راهی پیدا کرده اند.

دکتر کریستین ریدل Christian Riedel، پژوهشگر علوم بیولوژیک و تغذیه و سرپرست تیم محققان انستیتو کارولینسکا

می گوید: “با استفاده از روش ابداعی ما، می توان از سیستم های کشت سلولی برای آزمودن مواد مختلف بر سن بیولوژیک سلول ها استفاده کرد.”

روش محققان کارولینسکا براساس تکنیک جدید تفسیر اطلاعات سلولی، مبتنی بر ترانسکتوموم است. آنها توانسته اند اطلاعات مبسوطی از طریق تحلیل چند و چون RNA موجود در سلول را در یک زمان معین به دست آورند. اخیرا نشان داده شده است که ترانسکتوموم یک سلول انسان می تواند برای پیش بینی سن شخص، مورد استفاده قرار گیرد.

محققان داده های متنوعی از منابع منتشر شده را برای غنا بخشیدن به روش خود مورد استفاده قرار دادند. تیم کارولینسکا با بکارگیری هوش مصنوعی Artificial intelligence  و یادگیری ماشین Machine learning ، طبقه بندی هایی تعریف کرده است که می تواند پیری وجوانی را در سلول های اهدایی تحت آزمایش، مورد ارزیابی قرار دهد.

هوش مصنوعی مذکور برای تجزیه و تحلیل تغییرات در سلول های انسانی مورد استفاده قرار گرفته است و در بازه زمانی محدود آثار بیش از ۱۳۰۰ ماده مختلف را بر سلول های تحت آزمایش، ردگیری و تحلیل کرده است. در این راستا محققین منابع (Connectivity Map, Broad Institute, USA) را مورد استفاده کاربردی قرار داده اند.

هدف نهایی  دانشمندان این تحقیق شناسایی موادی بود که می توانستند وضعیت سلولها را بهبود داده و به اصطلاح «جوانتر» کنند.آنها با این روش چندین ماده موثر را شناسایی کرده اند که  میتوانند بر طول عمر سلولهای انسانی اثر افزاینده داشته باشند.

این مواد پس از شناسایی علاوه بر سلول های کشت شده، بر کرم C. elegans نیز مورد آزمایش قرار گرفته است و نتیجه آن بهبود وضعیت حیاتی و افزایش عمر کرم است. این مواد Monorden و Tanespimycin هستند.

محققین در ابتدای مقاله مبسوط ۲۸ صفحه ای، دارای نمودار، منحنی ها و تصاویر مرتبط، چهار نتیجه برجسته برای مطالعه پزشکی خود ذکر کرده اند:

Transcriptome-based age classifiers can distinguish young versus old tissues

 

Application of age classifiers to drug-induced transcriptomes finds geroprotectors

 

Validation of geroprotectors in C. elegans highlights Hsp90 inhibitors

 

Hsp90 inhibitors act through HSF-1 to improve health and extend lifespan

الن نولن Ellen Nollen از محققین دیگر این مطالعه عنوان کرد:” یافتن هر ماده جدیدی برای کند کردن روند پیری، مانند دارویی است که پیشروی مهلک ترین بیماری های مرتبط با پیری را به تعویق می اندازد و ما در فرصتی آزمایشی از میان ۱۳۰۹ ماده Monorden و Tanespimycin را یافته ایم بنابر این با ادامه تحقیقات،  مواد ناشناخته زیادی به کشفیات ما اضافه خواهد شد”

ماهنامه آفتاب سلامت مقاله انتشار یافته پژوهشگران کارولینسکا در Cell Reports را در دسترس قرارداده است تا درصورت علاقه محققین ایرانی، به نشانی اعلام شده آنان ایمیل کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا