اخبار وزارتخانه ها و سازمان غذا و دارواکسیر سلامت

صدمات جبران ناپذیر کم خوابی در کودکان

خسران بار اعلام شدن بیداری صبحگاهی کودکان برای رفتن به مدرسه

نتیجه برخی تحقیقات نشان می‌دهد شروع دیرتر فعالیت های مدرسه باعث ارتقا سطح سلامتی در کودکان می شود و روال فعلی آغاز به کار مدارس، برای کودکان مضر است و می‌تواند سلامت آنها را تحت تاثیر قرار دهد.

بهترین زمان برای شروع فعالیت های آموزشی در مدرسه برای چند دهه مورد مطالعه قرار گرفته است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، سی‌سی‌دی، انجمن خواب آمریکا، ای‌اس‌ای، انجمن روانشناسی و انجمن پزشکی آمریکا در تحقیقات جامعی دریافته‌اند که کار مدارس نباید زودتر از ساعت ۸:۳۰ صبح آغاز شود. با این حال در اکثر کشورها زنگ نخست مدرسه بین ۷ تا ۸ صبح به صدا در می‌آید.

خواب به طور کلی چهار یا پنج مرحله دارد که مراحل اول را «خواب بدون حرکات سریع چشم» و مرحله آخر را «خواب همراه با حرکات سریع چشم» می‌نامند.
مرحله اول خواب

مرحله اول خواب که به خواب سبک مشهور است، کوتاه‌ترین مرحله خواب است که به طور متوسط بین ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می‌کشد و طی آن بدن شروع به کند شدن می‌کند.

مرحله دوم خواب

در مرحله دوم حرکت چشم، ضربان قلب، دمای بدن و فعالیت عضلات کاهش یافته و ذهن را برای خواب عمیق آماده می‌کند. در مراحل سوم و چهارم بدن وارد دوره خواب عمیق می‌شود.

اگر فرد در این مراحل بر اثر یک محرک خارجی به طور ناگهانی از خواب بیدار شود ممکن است تا چند دقیقه دچار گیجی در مورد زمان و مکان شود.

مرحله آخر خواب

مرحله آخر که معمولا ۹۰ دقیقه از زمانی که به خواب می‌رویم به طول می‌انجامد، پیچیده‌ترین مرحله خواب است. این مرحله بسیار برای سلامت روان و جسم حائز اهمیت است.

از نظر زیست شناسی بدن کودکان و نوجوانان طوری برنامه‌ریزی شده که حدود ساعت ۱۱ شب به خواب بروند و ساعت ۸ صبح از خواب برخیزند. به همین علت زمان شروع مدارس با ساعات خواب آنان هم‌خوانی ندارد.

شروع مدارس در صبح زود سبب می‌شود که مرحله آخر خواب که حیاتی‌ترین و مفیدترین بخش آن است کوتاه شود و این مساله به سلامت کودکان آسیب می‌زند. کمبود خواب در کودکان و نوجوانان با ابتلاء زودهنگام به فشار خون بالا، چاقی، دیابت و تضعیف سیستم ایمنی مرتبط است.

افزایش قدرت یادگیری کودکان

در مقابل، مطالعات نشان داده است آغاز کار مدارس پس از ساعت ۹ صبح سبب افزایش قدرت یادگیری و پیشرفت درسی کودکان و نوجوانان می‌شود.

دانشگاه روچستر بر اساس  مطالعه ای اعلام داشت نوجوانانی که مدرسه را قبل از ساعت ۸:۳۰ صبح شروع می کنند ، در معرض خطر ابتلا به افسردگی و اضطراب قرار دارند.

این تحقیق در نشریه Sleep Health منتشر شده است. بر اساس تحقیق یاد شده زمان شروع مدرسه می تواند تأثیرات قابل اثباتی در خواب نوجوانان و عملکرد روزانه آنان داشته باشد. این یافته ها شواهد مهمی در بحث عمومی زمان شروع مدرسه ارائه می دهد.

یک مطالعه دیگر که توسط محققان بیمارستان عمومی کودکان ماساچوست (MGHfC) و دانشکده پزشکی هاروارد انجام شده ، نشان داده است الگوی فعلی زمان خواب نوجوانان از عوامل چاقی و میزان سلامت قلب و عروق در نوجوانان اعلام شده و در این روند خسران بار نسبت تاثیرپذیری دختران بیشتر از پسران است.

کیفیت نامطبوع و مدت کوتاه خواب باعث افزایش چاقی و بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری های قلبی و متابولیکی در کودکان می شود. با این حال ، به ندرت کسی این واقعیتها را جدی می گیرد و درصدد اصلاح الگوهای غلط برمی آید. اینکه چگونه خواب کافی و باکیفیت و مصلحت های حفظ سلامتی در کودکان و نوجوانان اجرایی شود و  خطر چاقی و سلامت قلبی آنها را کاهش دهیم. نتایج تحقیقات یاد شده در مجله JAMA Pediatrics انتشار یافته است.

چرا با وجود آگاهی به این خطرات در وضعیت مدارس تغییری ایجاد نمی‌شود؟

تغییر ساعت مدارس نیازمند ایجاد تغییرات اساسی در نظم شهری است. ساعت کار سرویس‌های عمومی و زمان کار والدین باید تغییر کند که در نتیجه آن کل نظام اداری کشورها نیازمند تغییرات اساسی است. ایجاد این تغییرها نیازمند بازبینی کلی در برنامه‌های کشوری در سطح عالی است.

 تحقیقات در مورد بزرگسالان نیز نشان می‌دهد که در دنیای مدرن مدت زمان خواب آنان نیز کوتاه‌تر شده و سلامت آنان را نیز به خطر می‌اندازد.

 افرادی که کمتر از ۶ ساعت در روز می‌خوابند ۱۳ درصد بیش از افرادی که خواب کامل (۷ تا ۹ ساعت در روز) دارند در خطر مرگ زودرس هستند. همچنین مطالعات نشان می‌دهد که میزان کارآیی این افراد نیز کمتر است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا