اخبار پزشکی جهانمسیر سلامت

سرطان روده بزرگ در مردان مولود غذاهای فوق‌فرآوری‌شده

تیمی به رهبری محققان دانشگاه تافتس و دانشگاه هاروارد از کشف ارتباط بین مصرف زیاد غذاهای فوق‌فرآوری‌شده و افزایش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در مردان خبر داده‌اند.

در مطالعه‌ای که ۳۱ اوت در نشریه پزشکی BMJ منتشر شد، محققان دریافتند مردانی که میزان بالایی از غذاهای فوق‌فرآوری‌شده مصرف می‌کنند، ۲۹ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کولورکتال هستند.

به‌گفته محققان، سرطان کولورکتال می‌تواند بیشترین تاثیر را از رژیم غذایی در مقایسه با سایر انواع سرطان بگیرد.

گوشت‌های فرآوری‌شده، که بیشتر آنها در گروه غذاهای فوق‌فرآوری‌شده قرار می گیرند، یک عامل خطر قوی برای سرطان روده بزرگ هستند. غذاهای فوق‌فرآوری‌شده همچنین دارای قندهای افزوده بالا و فیبر کم هستند که به افزایش وزن و چاقی کمک می‌کند.

چاقی یک عامل خطر ثابت برای سرطان کولورکتال است.

این مطالعه ۲۵ ساله بر روی  بیش از ۲۰۰ هزار داوطلب زن و مرد انجام شد و این ارتباط را البته در زنانی که مقادیر بیشتری از غذاهای فوق‌فرآوری‌شده مصرف می‌کردند، پیدا نکرد.

تحقیقات بیشتر باید مشخص شود که آیا تفاوت جنسی واقعی در این ارتباط وجود دارد یا خیر. این تیم دریافتند که قوی‌ترین ارتباط بین سرطان روده بزرگ و غذاهای فوق‌فرآوری‌شده در بین مردان از مصرف گوشت، مرغ یا محصولات آماده بر پایه ماهی، سوسیس، بیکن، ژامبون و … ناشی می‌شود.

سرطان روده بزرگ Colorectal cancer که همچنین به نام‌های سرطان کولون، سرطان رکتوم یا چنگار روده بزرگ نیز شناخته می‌شود به رشد سلول‌های سرطانی در کولون یا رکتوم (بخشی از روده بزرگ) گفته می‌شود.

این بیماری به دلیل رشد و تکثیر غیرطبیعی سلول‌ها اتفاق می‌افتد. این سلول‌ها می‌توانند به بافت‌های دیگر بدن انتشار یافته (متاستاز) یا در آن‌ها تکثیر یابند. نشانه‌ها و علائم این بیماری می‌تواند شامل مواردی همچون خون در مدفوع (هماتوشزی)، تغییر در حرکات روده و اختلال در دفع مدفوع، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.

بسیاری از سرطان‌های روده بزرگ به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد می‌شوند و تعداد کمی از موارد به خاطر اختلالات ژنتیکی ارثی اتفاق می‌افتند.

عوامل خطر شامل مواردی همچون نوع رژیم غذایی، چاقی، مصرف دخانیات و فقر در فعالیت جسمانی است. عوامل مرتبط با رژیم غذایی که خطر این بیماری را افزایش می‌دهند شامل مصرف گوشت قرمز و گوشت‌های فرآوری شده و همچنین مصرف زیاد الکل می‌باشد.

تیم دانشگاه تافتس و دانشگاه هاروارد همچنین دریافتند که مصرف بیشتر نوشیدنی‌های شیرین‌شده با قند، با افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در مردان مرتبط است.

اگرچه غذاهای فوق‌فرآوری‌شده اغلب با کیفیت رژیم غذایی ضعیف مرتبط هستند، اما عواملی فراتر از کیفیت پایین غذاهای فوق‌فرآوری‌شده وجود دارد که بر خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ تأثیر می‌گذارد.

به‌گفته محققان، افزودنی‌های غذایی در تغییر میکروبیوتای روده، افزایش التهاب و آلاینده‌هایی که در طی فرآوری مواد غذایی ایجاد می‌شوند یا از بسته‌بندی مواد غذایی به بدن مهاجرت می‌کنند، همگی ممکن است باعث رشد سرطان شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا