اکسیر سلامت

بزرگترین طرح آزمایش خون جهان برای تشخیص زودرس بیش از ۵۰ نوع سرطان در بریتانیا

آزمایش جدید سرطان شناسی روی ۱۴۰ هزار بریتانیایی

سازمان ملی بهداشت بریتانیا طرح بزرگ‌ترین آزمایش خون جهان برای تشخیص بیش از ۵۰ نوع سرطان را آغاز کرد.

در این پروژه عظیم که روز دوشنبه ۱۳ سپتامبر (۲۲ شهریور) آغاز شد از شیوه آزمایش موسوم به «گالری تست» متعلق شرکت ‌آمریکایی «گریل» استفاده می‌شود که می‌تواند برای تشخیص سرطان‌ها قبل از ظاهر شدن علائم آنها در بدن مورد استفاده قرار گیرد.

آزمایش گالری به بررسی دی‌ان‌ای موجود در خون فرد می‌پردازد تا مشخص شود که آیا سلول‌های سرطانی در آن وجود دارد یا نه. تشخیص زودهنگام سرطان منجر به افزایش چشمگیر شانس زنده ماندن افراد می‌شود.

سازمان ملی بهداشت بریتانیا گفته قصد دارد به صورت تصادفی و کنترل شده از ۱۴۰ هزار شهروند داوطلب در انگلیس آزمایش بگیرد تا دریابد که این آزمایش تا چه حد کارآیی دارد و چقدر اعتمادپذیر است. جواب آزمایش نیمی از افراد داوطلب بلافاصله پس از انجام، به آنها داده خواهد شد.

پیتر ساسینی، استاد پیشگیری از سرطان در کالج سلطنتی لندن می‌گوید: «ما باید آزمایش گالری را با دقت مطالعه کنیم تا دریابیم آیا انجام آن می‌تواند تعداد سرطان‌های تشخیص داده شده در مراحل پایانی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد یا نه. این آزمایش می‌تواند تحول مهمی در تشخیص زودهنگام سرطان ایجاد کند و ما بسیار خوشحالیم که آغازگر این تحقیقات مهم در جهان هستیم.»

سرطان ریه شایع‌ترین علت مرگ ناشی از سرطان در بریتانیاست، به طوری که حدود یک پنجم کل مرگ و میر ناشی از سرطان در این کشور را تشکیل می‌دهد. به گفته سازمان ملی بهداشت بریتانیا، سرطان ریه، روده، پروستات و سینه نیز عامل ۴۵ درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان در این کشور است.

شرکت آمریکایی ایلومینا که در زمینه علوم زیستی فعالیت دارد، ماه گذشته میلادی اعلام کرد که شرکت گریل را به مبلغ ۷.۱ میلیارد دلار خریده و این خرید در مرحله نهایی قرار دارد. ایلومینا گفت که گریل را جدا از تجارت فعلی خود مدیریت خواهد کرد.

پیشگیری از سرطان

پیشگیری از سَرَطان به مجموعه اعمالی گفته می‌شود که می‌تواند احتمال بروز بیماری سرطان را کاهش دهد. بسیاری از سرطان‌ها قابل پیشگیری‌اند. بیماری‌های سرطان اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند. در حال حاضر بسیاری از سرطان‌ها چون زود تشخیص داده می‌شوند می‌توان بیمار را تا حد زیادی زنده نگهداشت و بیمار می‌تواند به زندگی خود ادامه دهد این کار با انجام خود آزمایی و غربالگری امکان‌پذیر است.

آنتی اکسیدان‌ها موادی هستند که از تشکیل رادیکال‌های آزاد در سلول‌ها جلوگیری می‌کنند. همچنین آنتی اکسیدها از اثرات رادیکال‌های آزاد می‌کاهند. آنتی اکسیدان‌ها نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارند. از آنتی اکسیدان‌های مهم بدن می‌توان به ویتامین E اشاره کرد. اگر چه سیستم‌های آنزیمی متعددی برای خنثی کردن رادیکال‌های آزاد در بدن وجود دارد، ولی آنتی اکسیدان‌های اصلی ویتامین‌های E، C و بتاکاروتن هستند. سلنیم نیز به عنوان یک مادهٔ معدنی نقش آنتی اکسیدانی مهمی دارد. بدن قادر به تولید این ویتامین‌ها و مادهٔ معدنی نیست، بنابراین بایستی از طریق غذا آن‌ها را دریافت کرد. اکسیدکننده‌ها به اشکال مختلفی وجود دارند که معروف‌ترین و خطرناک‌ترین آن‌ها رادیکال‌های آزاد هستند. مهم‌ترین آنتی اکسیدانها:

ویتامین ث

نام دیگر این ویتامین، اسید اسکوربیک است که محلول در آب است و در تمامی مایعات بدن وجود دارد، به همین دلیل یکی از اولین خطوط دفاعی بدن است؛ ولی نمی‌تواند در بدن ذخیره شود، بنابراین باید به‌طور منظم و پیوسته میوه و سبزی مصرف کرد. نیاز روزانه آن ۶۰ میلی‌گرم است. دریافت ویتامین ث به مقدار بیش از ۲۰۰۰ میلی‌گرم در روز در بعضی افراد، اثرات جانبی مضری مثل ایجاد سنگ کلیه، تهوع و اسهال دارد. مهم‌ترین منابع آن عبارتند از: مرکبات، فلفل سبز، کلم بروکلی، سبزیجات برگی شکل سبز، کیوی، کلم، طالبی، توت فرنگی، اسفناج و سیب زمینی.

ویتامین ای

ویتامینی محلول در چربی است که همراه با چربی‌ها در کبد و سایر بافت‌های بدن ذخیره می‌شود. ویتامین E تأثیر مولکول‌های رادیکال آزاد را خنثی می‌کند. ویتامین ای اثرات مهمی در بدن دارد مثل تأخیر در پیری سلول‌ها و درمان آفتاب سوختگی. نیاز روزانه آن در مردان ۱۵ واحد بین‌المللی و در زنان ۱۲ واحد بین‌المللی است. منابع غذایی مهم ویتامین ای: روغن‌های گیاهی، جوانه گندم، آجیل، دانه‌ها، غلات سبوس دار، سبزیجات برگی شکل سبز.

بتاکاروتن

پیش ساز ویتامین آ است که در بدن تبدیل به ویتامین آ می‌شود. بررسی بیش از ۶۰۰ کاروتنوئید مختلف نشان داده‌است که بتاکاروتن (یکی از کاروتنوئیدهای مهم) سبزی‌ها و میوه‌های سبز، زرد و نارنجی را از تخریب ناشی از اشعه خورشید حفظ می‌کند؛ بنابراین تصور می‌شود چنین اثری را نیز در بدن داشته باشد. مقدار معینی برای دریافت آن وجود ندارد. هویج، کدو حلوایی، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، اسفناج، گوجه فرنگی، انواع کلم مثل کلم بروکلی، طالبی، هلو و زردآلو منابع غنی بتاکاروتن هستند.

سلنیم

این ماده معدنی مانع تخریب سلول‌های بدن توسط مواد اکسیژن دار می‌شود، بنابراین از بروز سرطان جلوگیری می‌کند. بهتر است سلنیم لازم را از طریق مواد غذایی دریافت کنید، زیرا دریافت مقادیر بالای سلنیم از طریق مکمل‌ها برای بدن، سمی و خطرناک است. بهترین منابع غذایی شامل: ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخم مرغ، مرغ و سیر است. سبزی‌هایی که در خاک‌های غنی از سلنیم، رشد می‌کنند، نیز منبع خوبی از سلنیم هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا