مسیر سلامت

پاسخ دکتر مرتضی خیرآبادی به مصاحبه برایان هوک درباره غذا و دارو

به گزارش آفتاب سلامت هوک تحریم مواد اساسی را تکذیب کرده و عوامل داخلی را عامل کمبود و گرانی این اقلام معرفی کرده است.

برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته است که تحریم‌های ایالات متحده شامل مواد غذایی و دارویی و اقلام بشردوستانه نمی‌شود. هوک در یک پیام ویدیوئی که در توییتر وزارت خارجه آمریکا انتشار یافته عنوان کرد ” جمهوری اسلامی ایران در مورد تحریم های آمریکا علیه ایران ادعاهایی را عنوان می کند که واقعیت ندارد” او افزوده است که در این پیام قصد دارد “حقایق” مربوط به تحریم ها را برای مردم ایران آشکار سازد.

در مورد تحریم انتقال دارو به ایران، وی گفته است “ایالات متحده تمامی خدمات مرتبط با دارو و خدمات و تجهیزات پزشکی را برای مردم ایران از شمول تحریم‌ها معاف کرده است.”

وی گفته که طبق قوانین آمریکا، “مجوز کلی” برای صدور تجهیزات پزشکی از آن کشور به ایران وجود دارد و افزوده است: “ایالات متحده احترام زیادی برای مردم ایران قائل است و نمی خواهد مانع دسترسی آنها به تجهیزات و خدمات پزشکی شود.”

انبار کردن دارو و فروش آن به قیمت بالاتر

آقای هوک در مقابل، مقامات ایرانی را مسئول کمبودها معرفی کرده و گفته است “در جامعه پزشکی ایران زمزمه‌هایی وجود دارد که آنها مشغول انبار کردن دارو هستند تا آن را به قیمت بالا بفروشند و سود ببرند.”

اگرچه طبق قوانین تحریم آمریکا و همچنین قوانین بین‌المللی تحریم مواد دارویی و غذایی و اقلام کشاورزی در هر حال مجاز نیست، اما مقام‌های ایرانی گفته‌اند که تحریم‌های بانکی باعث شده است تا صادرکنندگان خارجی در مورد معامله با ایران حتی در مورد اقلام مجاز احتیاط به خرج دهند.

برخی منابع ایرانی تحریم‌های آمریکا را عامل کمبود یا گرانی کالاهای اساسی دانسته‌اند.

تکذیب تحریم صادرات محصولات کشاورزی و فناوری ارتباطات

برایان هوک در دومین مورد، تحریم صادرات محصولات کشاورزی از آمریکا به ایران را تکذیب کرده و گفته است که برای اطلاع از این مورد می‌توان به دستورالعمل‌های دفتر نظارت بر تحریم‌ها در وزارت خزانه‌داری آمریکا – اوفاک – در وبسایت این دفتر مراجعه کرد.

نماینده آمریکا در امور ایران همچنین “تحریم فناوری مرتبط با ارتباطات” را “ادعای دروغین” توصیف کرده و گفته است که سخت افزار، نرم افزار و خدمات مرتبط با ارتباطات شخصی توسط آمریکا تحریم نشده است. وی افزوده است که ” ایالات متحده به گردش کامل و آزادانه ارتباطات و اطلاعات پایبند است.”

وی به عنوان نمونه، مصاحبه وزیر خارجه جمهوری اسلامی با رسانه‌های آمریکا را مثال زده و افزوده است “شاید روزی او به شما هم اجازه دهد از موهبت مطبوعات آزاد بهره‌مند شوید.” آقای هوک گفته است: “شما حق دارید به اطلاعات دسترسی داشته و بتوانید با هم و با جهان در تماس باشید “

رد کمک های بشردوستانه آمریکا توسط ایران

در مورد مسدود شدن ارسال کمک‌های بشردوستانه به ایران نیز، برایان هوک گفته است که “آمریکا معافیت های گسترده ای را برای خدمات بشردوستانه قائل شده و در حقیقت بارها پیشنهاد ارائه خدمات بشردوستانه خود به مردم ایران را مطرح کرد ولی جمهوری اسلامی بارها و بارها آن را رد کرده است.”

پس از جاری شدن سیل در برخی مناطق ایران و خساراتی که در پی داشت، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که تحریم‌های آمریکا مانع از کمک‌رسانی بین‌المللی به سیل‌زدگان شده است. در مقابل، وزیر خارجه آمریکا از آمادگی کشورش برای ارسال کمک به آسیب دیدگان سخن گفت.

به گفته نماینده ویژه آمریکا در امور ایران “ایالات متحده بازیگران بد در حکومت ایران را تحریم می‌کند و نه اقلام دارویی، محصولات کشاورزی، دستگاه‌های ارتباطاتی و یا کمک‌های بشردوستانه‌ای را که به نیت استفاده مردم ایران ارسال شود.”

وی گفته است که موضوع تاثیر تحریم‌های آمریکا در کمبود مواد اساسی در ایران در زمان تحریم های هسته ای سال ٢٠١٢ هم مطرح بود و آن را نادرست خوانده است.

عوامل داخلی دلیل اجرایی شدن تحریم 

اجرایی شدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران با افزایش سریع بهای ارز و برخی کالاهای اساسی و همچنین کمبودهایی همراه بوده است. اظهارات مقامات ایرانی در مورد علل این مشکلات متفاوت بوده و در حالیکه برخی از آنان تحریم‌های آمریکا را مقصر دانسته‌اند برخی دیگر این مشکلات را دست‌کم تا حدودی به عوامل و عناصر داخلی نسبت داده اند.

پس از اجرایی شدن تحریم‌های بانکی، برخی از منابع از احتمال توافق بین دو طرف در مورد تسهیلات مالی برای خرید اقلام اساسی سخن گفتند اما به نظر نمی‌رسد در این زمینه اقدامی صورت گرفته باشد.

پس از اعلام فعال شدن سازوکار ویژه مالی اروپاییان برای ایران، مقامات آمریکایی گفتند که با استفاده از آن برای معاملات اقلام مجاز مخالفتی ندارند اما در این مورد نیز اطلاعات بیشتری منتشر نشده است. در عین حال، مقامات ایرانی تاکید دارند که با این نظر مخالفند که از این سازوکار به عنوان ترتیباتی برای “مبادله غذا در برابر نفت” استفاده شود.

آقای هوک در مورد اقدامات احتمالی آمریکا در زمینه ارتباط بانکی و مالی در مورد معاملات اقلام مجاز اظهار نظری نکرده است.

آقای دکتر خیرآبادی، در ارتباط با مصاحبه اخیر برایان هوک مبنی بر عدم تحریم ایران در زمینه غذا و دارو چه نظری دارید؟

من به عنوان مدیرعامل یک شرکت داروسازی ایرانی  و همه مدیران دیگر دارویی به عنوان همکاران من برای پرداخت بهای مواد اولیه دارویی دچار مشکلات فلج کننده هستیم. بانکهای خارجی تا اسم شرکت ایرانی را به عنوان یکی از طرفین معامله می شنوند، عطای معامله با شرکت ایرانی را به لقای آن می بخشند و کاری ندارند که ما غذا و دارو می خواهیم یا چیز دیگر، آنها از جرائم سنگین دادگستری امریکا و تحریم های ورشکست کننده آنها در هراسند و از معامله با ما سر باز می زنند. من از آقای برایان هوک دروغگو دعوت می کنم گزارش مبسوط خبرگزاری انگلیسی رویترز را مطالعه کنند.

بانک هایی که پیش از تحریم همه جانبه امریکا علیه ایران، در معاملات غذا و دارو، محل پرداخت و دریافت هزینه های این عرضه و تقاضا بودند، از طرف خبرگزاری انگلیسی رویترز Reuters مورد سوال قرار گرفتند تا روشن شود آیا ایران در تهیه غذا و دارو دچار مشکل است یا بهانه تراشی می کند؟

دنیای پوشالی دموکراسی غربی

ببینید دنیای پوشالی دموکراسی غربی تا چه اندازه متزلزل است که روابط عمومی بانکهای طرف معامله با ایران حتی جرات نمی کنند در پاسخ سوالات خبرگزاری انگلیسی رویترز جمله ای ایراد کنند و سکوت و عدم پاسخگویی را به جوابگویی ترجیح داده اند. خبرنگار رویترز در این باره چنین می گوید:

 ” منابع تجاری ایرانی و آمریکایی نیز گفتند شرکت های آمریکایی کارگیل و بانج و شرکت سنگاپوری اولام از جمله شرکت هایی هستند که به دلیل عدم همکاری بانک‌های غربی برای نقل و انتقال پول با ایران نتوانسته اند معاملات جدید برای صدور گندم، ذرت، شکر خام و سایر مواد غذایی به ایران را نهایی کنند. هیچیک از این شرکت ها حاضر نشدند به سؤالات خبرگزاری رویترز پاسخ دهند.”

رویترز به صراحت اظهار داشته:

«شرکت‌های مواد غذایی به دلیل تحریم‌ها، تجارت با ایران را متوقف می‌کنند».

آقای برایان هوک برای تبرئه امریکا از اقدامات ضد حقوق بشری، چشم خود را به روی واقعیت ها بسته و دهان خود را بخاطر عوائد مالی استخدام در دولت ترامپ باز کرده است. اگر مطبوعات ایران دروغ می گویند، رویترز که در شمار مطبوعات غربی است. با مطالعه گزارش کامل این خبرگزاری متوجه فضای وحشت و اختناقی که امریکا در سطح جهان اعمال می کند خواهید شد.به این فراز گزارش رویترز عنایت کنید که می گوید:

“اگرچه مواد غذایی و دارو مشمول تحریم‌های آمریکا نمی‌شوند اما از سرگیری موج دوم تحریم‌های آمریکا که هدف اصلی آن صنایع نفتی، کشتیرانی و سیستم بانکی است باعث شده بسیاری از بانک‌های بین‌المللی از مشارکت در معامله با ایران حتی در مورد مواد غذایی پرهیز کنند.”

رویترز در ادامه ناکامی شرکتهای ایرانی در تهیه اقلام غذایی و دارویی عنوان کرده:

“بسیاری از بانک‌های کوچکتر نیز که در دور قبلی تحریم‌ها با ایران همکاری می‌کردند این بار هرگونه معامله با آن کشور را متوقف کرده‌اند.”

ببینید چگونه مقامات اروپایی موقع مصاحبه مربوط به ایران با رویترز حتی از افشای نام خود در هراس هستند. این فرازی از گزارش رویترز است:

هیچ تضمینی برای پرداخت ها وجود ندارد

“یک منبع اروپایی مطلع از این وضعیت که حاضر نشد نامش در گزارش فاش شود گفت:«در چارچوب ساز و کارهای مالی موجود هیچ تضمینی برای پرداخت ها وجود ندارد و بسیاری از شرکت های تجاری بین المللی در شرایط فعلی نمی توانند با ایران معامله کنند.”

” در دوره اخیر اجرای تحریم‌ها بسیاری از کانال‌های بانکی دریافت و پرداخت اقلام غذایی و دارویی مسدود شده‌اند

قطع همکاری بانک سوئیسی با ایران

بانک سوئیسی بی سی پی، یکی از بانک‌هایی که در گذشته در معامله کالاهای بشردوستانه با ایران فعال بوده در ماه مه امسال اعلام کرد تمامی معاملات جدید با ایران را متوقف می کند.”

دولت آمریکا در ماه نوامبر بانک تجاری ایران و اروپا را که دفتر مرکزی آن در آلمان است در فهرست سیاه تحریم ها قرار داده است. این بانک یکی ازمعدود موسسات مالی بود که در دور گذشته تحریم در حد محدودی با ایران همکاری می کرد.

چندین بانک غربی که پس از توافق هسته ای با جامعه بین المللی و لغو تحریم ها در سال ۲۰۱۶ همکاری با ایران را از سر گرفتند، از جمله بانک اتریشی اوبربانک، بانک دانمارکی دانسکه و بانک آلمانی دی زد، در ماههای اخیر معامله با ایران را متوقف کرده اند.

نظام بانکی ایران یک چالش جدی است

بانک هلند «ای بی ان آمرو» ABN AMRO Bank گفت، ارائه خدمات بانکی به ایران برای معاملات مربوط به مواد غذایی، پزشکی و کشاورزی را در حد محدود و با مشتریان مشخصی ادامه می دهد ولی «اعمال محدودیت های جدید بر نظام بانکی ایران یک چالش جدی است.»

دلیل استناد من به گزارش رویترز این بود که جواب VOA و سایر خبرگزاری های دولتی امریکا را با گزارش خبرگزاری مستقر در سنگر خودشان داده باشم. چون هر چقدر هم که مشقت های یک مدیر عامل دارویی در ایران را به طور مستند بیان کنم باز آنها خواهند گفت که گزارش و مصاحبه های مطبوعات ایران غیرقابل اعتماد هستند.

نوشته های مشابه

4 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا