اخبار داروخانهتغذیه سالممسیر سلامتمطالب ویژه

غذاهای فوق‌ فرآوری‌شده و افزایش خطر ابتلا به سرطان

محققان کالج امپریال لندن دریافتند که خوردن بیش از حد غذاهای فوق‌فرآوری‌شده خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد، به‌ویژه سرطان تخمدان و مغز.

به‌ نوشته نشریه پزشکی Medical News Today؛ دانشمندان همچنین پی برده‌اند که خوردن این غذاها خطر مرگ در اثر همه سرطان‌ها، به‌ویژه سرطان‌های تخمدان و پستان را افزایش می‌دهد. این مطالعه اخیراً در مجله eClinical MedicineTrusted Source منتشر شده است.

نمونه‌هایی از غذاهای فوق‌فرآوری‌شده عبارتند از: نوشابه‌های گازدار یا نوشیدنی‌های ورزشی، کوکی‌‌های بسته‌بندی‌شده، آب‌نبات، پیتزا و گوشت‌های بسته‌بندی‌شده از قبل آماده‌شده، ماست‌های شیرین و طعم‌دار، سوپ‌های فوری، آب‌میوه‌های شیرین و محصولات پخته‌شده با چربی‌های گیاهی هیدروژنه، امولسیفایرها و سایر افزودنی‌ها.

برای این مطالعه، محققان از سوابق Biobank بریتانیا برای تجزیه‌ و‌ تحلیل رژیم غذایی ۲۰۰ هزار  میانسال استفاده کردند.

تیم تحقیقاتی دریافت افرادی که بیشتر از غذاهای فوق‌فرآوری‌شده مصرف می‌کنند، به‌طور‌کلی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان هستند؛ به‌طوری‌که به‌ازای هر ۱۰ درصد افزایش مصرف مواد غذایی فوق‌فرآوری‌شده، خطر ابتلا به سرطان در آن فرد به‌طور‌کلی ۲ درصد افزایش می‌یابد.

علاوه‌بر‌این، محققان پی بردند به ازای هر ۱۰ درصد افزایش مصرف مواد غذایی فوق‌فرآوری‌شده، فرد خطر مرگ ناشی از سرطان را تا ۶ درصد افزایش می‌دهد.

این غذاها کیفیت تغذیه‌ای ضعیفی دارند، اغلب سرشار از نمک، شکر و چربی‌های ناسالم هستند و فیبر کمی دارند و باعث چاقی می‌شوند که به‌خودی‌خود یک عامل خطر برای بسیاری از انواع سرطان‌ها است. تیم تحقیقاتی همچنین دریافت که به‌ازای هر ۱۰ درصد افزایش مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده، یک فرد خطر ابتلا به سرطان تخمدان را ۱۹ درصد و مرگ ناشی از آن را ۳۰ درصد افزایش می‌دهد.

این اولین مطالعه‌ای است که ارتباط مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده را با بسیاری از انواع سرطان‌ها از جمله سرطان تخمدان ارزیابی می‌کند.

طبق تحقیق، به‌ازای هر ۱۰ درصد افزایش مصرف غذاهای فوق‌فرآوری‌شده، میزان مرگ‌و‌میر ناشی از سرطان پستان ۱۶ درصد افزایش می‌یابد. به‌گفته پژوهشگران، سرطان پستان با افرادی که اضافه وزن دارند، ارتباط شناخته‌شده‌ای دارد. زیرا می‌توانند سطوح بالاتری از استروژن داشته باشند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

در این مطالعه همچنین آمده است:

«تفکر قدیمی این بود که سموم مختلف ناشی از فرآوری مواد غذایی و همچنین مواد نگه‌دارنده اضافه‌شده، منجر به جهش‌های ژنتیکی منجر به سرطان می‌شوند.

این امر احتمالا تا حدودی درست است. با‌این‌حال، چیزی به‌نام اپی‌ژنتیک وجود دارد که به چگونگی روشن و خاموش‌شدن ژن‌ها می‌پردازد. به‌عنوان‌مثال، اگر ژن‌های سرکوبگر تومور خاموش شوند، منجر به بیماری‌هایی مانند سرطان می‌شوند.»

با‌این‌حال، حتی اگر فردی با ژن BRCA1 متولد شود که خطر ابتلا به سرطان پستان و تخمدان را افزایش می‌دهد، لزوماً به این معنا نیست که به یکی از این بیماری‌ها مبتلا خواهد شد. تغییرات اپی‌ژنتیکی ناشی از بهبود سبک زندگی، منجر به روشن یا خاموش شدن آن ژن در بدن می‌شود. متخصصان می‌دانند که حدود ۵۰ درصد از سرطان‌ها حتی در صورت ژنتیکی‌بودن، قابل پیشگیری هستند؛ آنهم از طریق تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی.

سالم‌ترین غذاها برای مبارزه با سرطان

متخصصان تاکید می‌کنند که در زمان صرف غذا، حداقل دو سوم بشقاب خود را با غذاهای گیاهی و حداکثر یک سوم را با پروتئین حیوانی پر کنید. به‌گفته موسسه تحقیقات سرطان آمریکا، این یک اقدام مهم برای مبارزه با سرطان است.

ترکیب مناسب مواد خوراکی می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کندترکیب مناسب مواد خوراکی می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند

میوه‌های رنگارنگ

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از مواد مغذی ضد‌سرطان هستند و هر‌چه رنگ بیشتری داشته باشند، مواد مغذی بیشتری دارند. این غذاها در کاهش وزن نیز بسیار موثر هستند. چاقی خود عامل مهم ابتلا به بسیاری از سرطان‌ها است؛ از جمله سرطان روده بزرگ، مری و کلیه. پس سعی کنید هر روز سبزیجات مختلف به‌خصوص سبزیجات سبز تیره، قرمز و نارنجی بخورید.

گوجه‌فرنگی

برخی از مطالعات خوردن گوجه‌فرنگی را با کاهش خطر ابتلا به چندین نوع سرطان از جمله سرطان پروستات مرتبط دانسته‌اند. مطالعات همچنین نشان می‌دهد که محصولات فرآوری‌شده گوجه‌فرنگی مانند آب گوجه‌فرنگی، سس یا رب، پتانسیل مبارزه با سرطان را افزایش می‌دهند.

چای

چای، به‌ویژه چای سبز، ممکن است یک مبارز قوی با سرطان باشد. در مطالعات آزمایشگاهی، چای سبز رشد سرطان در سلول‌های روده بزرگ، کبد، پستان و پروستات را کند کرده یا از آن جلوگیری کرده است. همچنین تأثیر مشابهی در بافت ریه و پوست داشت. در برخی از مطالعات طولانی‌مدت، مصرف چای با خطر کمتر ابتلا به سرطان مثانه، معده و پانکراس مرتبط بود. اما قبل از اینکه بتوان چای را به‌عنوان یک مبارز سرطان توصیه کرد، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

انگور

انگور و آب انگور به‌خصوص انگور ارغوانی و قرمز حاوی رسوراترول هستند. رسوراترول دارای خواص آنتی‌اکسیدانی قوی و ضد‌التهابی است. در مطالعات آزمایشگاهی، این ماده مغذی از آسیب‌هایی که می‌تواند فرآیند سرطان در سلول‌ها را تحریک کند، جلوگیری کرده است.

لوبیا

لوبیاها حاوی چندین ماده شیمیایی گیاهی هستند که ممکن است از سلول‌های بدن در برابر آسیب‌هایی که می‌تواند منجر به سرطان شود، محافظت کند. در مطالعات آزمایشگاهی این مواد رشد تومور را کند کرده و از آزاد‌شدن تومورها جلوگیری کرده‌اند.

خانواده کلم

اجزای موجود در این سبزیجات ممکن است به بدن شما در دفاع در برابر سرطان‌هایی مانند روده بزرگ، پستان، ریه و دهانه رحم کمک کنند.

زغال‌اخته

آنتی‌اکسیدان‌های قوی موجود در زغال‌اخته ممکن است با از‌بین‌بردن رادیکال‌های آزاد بدن قبل از آسیب‌رساندن به سلول‌ها، به مبارزه با سرطان کمک کنند. اما تحقیقات بیشتری لازم است. سعی کنید جو دوسر، غلات سرد، ماست، حتی سالاد را با زغال‌اخته اضافه کنید تا مصرف این توت‌های سالم را افزایش دهید.

کاهش مصرف الکل

سرطان های دهان، گلو، حنجره، مری، کبد و پستان همگی با نوشیدن الکل مرتبط هستند. الکل همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و راست‌روده را افزایش دهد. انجمن سرطان آمریکا توصیه می‌کند که از نوشیدن الکل خودداری کنید، اما اگر الکل می‌نوشید و اگر مرد هستید، الکل را به بیش از دو نوشیدنی در روز و اگر زن هستید به یک نوشیدنی در روز محدود کنید. زنانی که در معرض خطر بالاتر سرطان پستان قرار دارند، بهتر است با پزشک در مورد اینکه چه مقدار الکل بی‌خطر است، صحبت کنند.

اجتناب از شکر

شکر ممکن است مستقیما باعث سرطان نشود. اما ممکن است جای سایر غذاهای غنی از مواد مغذی را بگیرد که به محافظت در برابر سرطان کمک می‌کنند. شکر شمارش کالری را افزایش می‌دهد که به اضافه‌وزن و چاقی کمک می‌کند. اضافه وزن نیز با خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.

توصیه‌های واقع‌بینانه برای اجتناب از غذاهای فرآوری‌شده

شما می‌توانید از بسیاری از غذاهای فرآوری‌شده از جمله سبزیجات کنسرو شده، میوه‌های یخ‌زده و محصولات لبنی پاستوریزه به‌عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم لذت ببرید. با‌این‌حال، برخی از اقلام بسیار فرآوری‌شده مملو از نمک، شکر، مواد افزودنی و مواد نگهدارنده هستند که می‌تواند به سلامت شما آسیب برساند.

به‌نوشته نشریه پزشکی Healthline؛ کاهش مصرف این غذاهای بسیار فرآوری‌شده یکی از موثرترین راه‌ها برای بهبود سلامت و افزایش کیفیت رژیم غذایی شماست.

در اینجا ۱۰ استراتژی ساده، پایدار و واقع‌بینانه وجود دارد که به شما کمک می‌کند کمتر غذای فرآوری‌شده بخورید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا