آزمایش حس بویایی در خانه
پیشتر برخی از مبتلایان به ویروس کرونا، علایم و نشانههایی مانند کاهش شنوایی و بویایی از خود بروز داده بودند.
با درک بیشتر خصوصیات ویروس کرونا توسط کارشناسان، پژوهشها نشان داده است که از دست دادن حس بویایی و چشایی میتواند از عوارض بسیار مهم ابتلا به کووید ۱۹ باشد. بنا به یک مطالعه مقدماتی در دانشگاه کینگز کالج لندن، این عوارض میتواند همراه با تب، سرفه خشک و خستگی، از نشانههای اولیه عفونت کرونا باشد.
پژوهشگران با مطالعه عوارض گزارش شده توسط ۴۰۰ هزار مبتلا به کووید ۱۹، به این نتیجه رسیدهاند که در ۱۸ درصد موارد، بیمار حس چشایی و بویایی خود را از دست میدهد.
در یک آزمایش دقیق ۵۷۹ نفر که نتیجه آزمایش ابتلا به کرونای آنان مثبت بود، بویایی شان مورد بررسی قرار گرفت و معلوم شد ۵۹ درصد از این افراد پس از ابتلا به کرونا حس بویایی خود را از دست داده بودند.
این پژوهش، همراه با گزارشهای مقدماتی، موجب شده است که «آکادمی آمریکایی گوش و حلق و بینی» و «مرکز جراحی سر و گردن و گوش و حلق و بینی بریتانیا»، از مراکز متولی بخواهند عارضه از میان رفتن حس بویایی به عوارض کووید ۱۹ اضافه شود.
چطور میفهمید که حس بویاییتان را از دست دادهاید؟
هرچند ممکن است به پزشک دسترسی نداشته باشید، اما به گفته کارشناسان، آزمایشهایی هست که میتوانید در خانه انجام دهید و ببینید آیا حس بویاییتان را از دست دادهاید، یا نه.
یکی از این آزمایشها، تست «آب نبات پاستیل» است.
در این آزمایش که پیش تر انجام شده، از شخص تحت آزمایش می خواهند تا پاستیلی را در یک دست نگه دارد و با دست دیگر محکم بینی خود را بگیرد که هوا از آن عبور نکند. بعد پاستیل را در دهان می گذارد و می جود. فرض کنیم این یک پاستیل میوه است. اگر ترشی و شیرینی آن را حس کرد، معلوم می شود حس چشایی شخص سالم است.
بعد همچنان در حال جویدن پاستیل باید بینی خود را رها سازد: «اگر حس بویایی سالم باشد، باید ناگهان بوی پاستیل در بینی شخص بپیچد.
بنابراین، اگر بعد از حس مزه ترش و شیرین بتوانید بگویید پاستل چه بویی دارد، حس بویایی امتحان دهنده سالم است.
اگر پاستل در دسترستان نیست، می توانید حس بویاییتان را با قهوه آسیاب شده یا پوست پرتقال آزمایش کنید.
اما مهم است بدانید که از دست دادن حس بویایی نه تنها میتواند عارضه کرونا، بلکه نشانه بسیاری بیماریهای دیگر، از جمله آنفولانزا یا سرماخوردگی ساده یا حتی اضمحلال سلسله اعصاب، آلزایمر، یا پارکینسون هم باشد.
اگر در نتیجه آزمایش معلوم شود که حس بویاییتان را از دست دادهاید، چه باید بکنید؟
به رغم این که بسیاری از مبتلایان به کووید ۱۹ یا مظنونان به آلودگی به ویروس، گفتهاند که حس بویاییشان را از دست دادهاند، اما سازمان بهداشت جهانی هنوز این عارضه را به فهرست عوارض کووید ۱۹ اضافه نکرده است. با توجه به فشاری که روی بیمارستانها و مطب پزشکان وجود دارد، به افرادی که عنوان می کنند حس بویاییشان را از دست دادهاند، توصیه میشود از خانه خارج نشوند.
این اقدامات احتمالا شامل قرنطینه به مدت ۱۴ روز و استفاده از ماسک صورت در صورت نیاز به خروج از خانه است.
از دست دادن حس بویایی میتواند قبل یا بعد از آلودگی به ویروس کرونا عارض شود، زیرا «بیمارانی هستند که پس از بروز تب و لرز حس بویاییشان را از دست داده بودهاند.
خوشبختانه به احتمال قوی، حس بویایی برمیگردد.
پرفسور کارل فیلپات میگوید که مثل سرماخوردگی، گرفتگی ملایم بینی میتواند به «از دست دادن حس بویایی پس از ابتلا به ویروس» منجر شود.
او میافزاید:«اگر نسج را زیر میکروسکوپ قرار دهید، میبینید که انتهای باریک و مو مانند سلولهای بویایی افتادهاند، که در نتیجه آن سلول نمیتواند رایحهها را از محیط داخل بینی بگیرد.»
پروفسور فیلپات میگوید:« به نظر میآید که ویروس کووید۱۹ در داخل بینی تجمع زیادی دارد و گزارشهای بالینی بسیاری حاکی از آن است که مبتلایان تا حدود ۱۴ روز حس بویایی خود را از دست میدهند. احتمالا ویروس تنها موجب التهاب اعصاب بویایی میشود، و به سلولهای بویایی صدمه ساختاری نمیزند.»