داروی ضداشتهای سماگلوتید با قدرت کاهش یک پنجم وزن بدن
براساس یک مطالعه جهانی، داروی ضداشتهای «سماگلوتید» Semaglutide وزن بدن را تا یک پنجم کاهش میدهد.
داروی یاد شده میتواند امیدی باشد برای افرادی که دچار بیماری چاقی کنترل نشده هستند.
کارآزمایی ها نشان داده این دارو توانسته وزن بدن برخی مصرف کنندگان را تا ۲۰ درصد کاهش دهد و این بهعنوان «برگی برنده» در مبارزه با چاقی محسوب می شود.
بر اساس یک مطالعه جهانی که محققان کالج دانشگاهی لندن در آن شرکت داشتند، بیشتر از یک سوم (۳۵ درصد) افرادی که داروی ضداشتهای «سماگلوتید» را مصرف کردهاند، بیش از یک پنجم کل وزن بدن خود را از دست دادهاند.
به گفته محققان، این اولین بار است که با مصرف یک دارو میتوان به وزنی رسید که قبلا تنها با جراحی امکانپذیر بود.
نحوه عملکرد سماگلوتید به این صورت است که با تسلط روی سیستم تنظیمکننده اشتها در مغز، میزان گرسنگی و دریافت کالری را کاهش میدهد.
ریچل باترهام، استاد متخصص چاقی مزمن، دیابت و غدد درونریز و مدیر مرکز تحقیقات چاقی در کالج دانشگاهی لندن (یوسیال) و مرکز مدیریت اضافهوزن و چاقی در بیمارستانهای کالج دانشگاهی لندن (اوسیالاچ)، از مولفان اصلی این مطالعه است که در ۱۶ کشور و روی تقریبا دو هزار نفر انجام شده است.
او گفت: «یافتههای این مطالعه در بهبود وضع سلامت افراد مبتلا به چاقی یک پیشرفت بزرگ محسوب میشود. سهچهارم (۷۵ درصد) از افرادی که سماگلوتید ۲/۴ میلیگرم دریافت کردند، بیش از ۱۰ درصد وزن و بیش از یک سوم آنها بیش از ۲۰ درصد از وزن بدن خود را از دست دادند.
هیچ داروی دیگری نتوانسته این سطح از کاهش وزن را ایجاد کند و این دارو حقیقتا یک «برگ برنده» است. برای اولین بار، مردم میتوانند از طریق دارو به کاهش وزنی برسند که قبلا تنها با جراحی امکانپذیر بود.»
پروفسور باترهام همچنین افزود که این دارو در سالهای آینده میتواند تاثیرات عمدهای در سیاست بهداشتی داشته باشد. بر اساس مطالعهای که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، میانگین شرکتکنندگان ۱۵/۳ کیلوگرم (تقریبا سه استون) از وزن خود را از دست دادند.
این کاهش، با پایین آمدن عوامل خطرآفرین برای بیماریهای قلبی و دیابت از جمله اندازه دور کمر، چربی خون، قند و فشار خون نیز همراه بوده و در کل، باعث بهبود کیفیت زندگی آنها شده است.
پروفسور جان وایلدینگ از دانشگاه لیورپول و رئیس ارشد این تحقیق گفت: «این دارو در درمان چاقی پیشرفت قابلتوجهی است. سماگلوتید دارویی تایید شده است و دوز پایین آن برای درمان دیابت به کار میرود؛ برای همین ما پزشکان به خوبی با آن آشنا هستیم.»
با تکیه بر این شواهد، اسناد اثرگذاری داروی سماگلوتید برای تایید بهعنوان درمانی برای چاقی، به موسسه ملی عالی بالینی (انایسیای)، آژانس دارویی اروپا (ایامآ) و سازمان غذا و داروی آمریکا (افدیای) ارسال شده است.
این مطالعه با روش تصادفی روی ۱۹۶۱ فرد بالغ دچار اضافهوزن یا چاقی مزمن (با وزن متوسط ۱۰۵ کیلوگرم- شانزده و نیم استون، با شاخص توده بدن ۳۸ کیلوگرم بر مترمربع) در ۱۲۹ محل در ۱۶ کشور در آسیا، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی انجام گرفته است.
شرکتکنندگان ۲/۴ میلیگرم سماگلوتید یا دارونمای آن را به صورت هفتگی از طریق تزریق زیرپوستی دریافت کردند. در کل، ۹۴/۳ درصد از شرکتکنندگان این مطالعهی ۶۸هفتهای را که از پاییز ۲۰۱۸ آغاز شد، به پایان رساندند. ضمنا شرکتکنندگان هر چهار هفته یک بار با متخصصان تغذیه جلسات مشاوره حضوری یا تلفنی داشتند که با ارائه راهنماییها، استراتژیهای رفتاری و انگیزه، به آنها کمک کردند تا رژیم غذایی کمکالری را رعایت کنند و فعالیت بدنی خود را افزایش دهند. آنها همچنین مشوقهایی چون دمبل روسی یا ترازوی مواد غذایی دریافت کردند تا پیشرفت و نقاط عطف رژیم خود را ثبت کنند.
افرادی که سماگلوتید مصرف کردند، به طور متوسط ۱۵/۳ کیلوگرم کاهش وزن و ۵/۵۴ واحد کاهش، در شاخص توده بدن مشاهده شد. در گروهی که دارونما مصرف کردند، ۲/۶ کیلوگرم (۰/۴ استون) کاهش وزن و ۰/۹۲ واحد کاهش، در شاخص توده بدن دیده شد.
سماگلوتید از لحاظ بالینی برای تجویز به بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ تایید شده است؛ گرچه به طور معمول در دوزهای بسیار کمتر یک میلیگرمی تجویز میشود.
سردبیر ماهنامه آفتاب سلامت به خوانندگان غیرحرفه ای این مقاله بطور جدی هشدار می دهد که از مصرف خودسرانه داروی معرفی شده خودداری کرده و پیش از هر اقدامی با پزشک متخصص مشورت نمایند.
مصرف Semaglutide می تواند عوارض جانبی شامل حالت تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم و یبوست را موجب گردد. در افرادی که مشکلات قلبی دارند، می تواند باعث بروز رتینوپاتی گردد. عوارض جانبی دیگر شامل سرطان تیروئید مدولاری، مشکلات کلیوی، رتینوپاتی دیابتی، واکنش های آلرژیک، قند خون پایین و پانکراتیت است.