گزارش سازمان ملل و رشد فزاینده مصرف مخدر در جهان
به گزارش آفتاب سلامت سازمان ملل متحد در گزارش سال ۲۰۱۹ خود از وضعیت مواد مخدر در جهان، نسبت به افزایش شمار آسیب دیدگان ناشی از مصرف این مواد و به ویژه مشتقات تریاک هشدار داد.
بنابر گزارش این سازمان، ۲۷۱ میلیون نفر معادل ۵.۵ درصد مردم ۱۵تا ۶۴ ساله جهان در سال گذشته مواد مخدر مصرف کردهاند. همزمان ۳۵ میلیون نفر با آسیبهای حاصل از مصرف مواد دست به گریبان هستند در حالی که از هر ۷ نفر شش نفر از درمان مناسب برخوردار نیستند.
بنا بر داده های دریافتی، مشتقات تریاک در رده نخست عاملان مرگومیر بر اثر مواد مخدر قرار دارد. در سال ۲۰۱۷ حدود ۵۸۵ هزار نفر در اثر مصرف مواد جانباختهاند که دو سوم این تعداد مربوط به مشتقات تریاک بوده است.
با نگاهی به تاریخچه تریاک و بر اساس اسناد تاریخی، پیشتازی چین در تجارت و موازنه بازرگانی منفی انگلیس در مقابل چین موجب شد که انگلیسیها برای افزایش صادرات خود و بهبود ذخایر ارزیشان، چینیها را به مصرف تریاک که در هند کاشته میشد تشویق کنند تا با اتخاذ این روش، موجب از کار افتادگی نیروی کار در چین گردند.
جنگ تریاک
مخالفت امپراتور چین با بارگیری محمولههای تریاک در بنادر این کشور به دو جنگ تریاک در ۱۸۴۰ و ۱۸۵۸ میان بریتانیا و چین منجر شد. چین در هر دو جنگ شکست خورد و انگلیسیها تجارت تریاک را در سراسر چین بهدست آورند. رفتهرفته با افزایش مصرف، تولید تریاک در داخل چین نیز آغاز شد تا جایی که در سال ۱۹۰۵ بیش از یکچهارم مردان چینی به تریاک اعتیاد داشتند.
طبق گزارش سازمان ملل ۱۱ میلیون نفری که از راه تزریق، مواد مخدر را دریافت میکنند بیش از همه در معرض آسیب و بیماری قرار دارند. بیش از نیمی از آنها مبتلا به هپاتیت سی هستند و حدودا از هر ۸ نفر یک نفر ناقل بیماری ایدز است. مصرف مواد مخدر ۴۲ میلیون سال از عمر مفید افراد را از بین برده است.
بزرگ ترین تولید کننده مواد مخدر در جهان
افغانستان با ۲۶۳ هزار هکتار زمین زیر کشت خشخاش بزرگترین تولید کننده مواد مخدر در جهان به شمار میرود. این کشور به تنهایی ۸۲ درصد تریاک جهان را تولید میکند.
بعد از افغانستان، میانمار با ۳۷ هزار و ۳۰۰ هکتار زمین زیر کشت و مکزیک با ۳۰ هزار و ۶۰۰ هکتار در رده دوم و سوم قرار دارند.
بنابر اعلام سازمان ملل در سال ۲۰۱۸ در نتیجه وضعیت خشکسالی در افغانستان و کاهش کشت خشخاش و برداشت تریاک در این کشور، زمینهای زیر کشت خشخاش در جهان با کاهش ۱۷ درصدی در سال ۲۰۱۸ به ۳۴۶ هزار هکتار رسیده است. با این حال در مقایسه با یک دهه گذشته، زمینهای زیر کشت خشخاش در افغانستان با افزایش ۶۰ درصدی همراه بوده است.
قیمت تریاک نیز در افغانستان در حد فاصل سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ به دلیل تولید بالا کاهش داشته است.
بزرگترین و تنها راه قاچاق هروئین جهان از طریق مسیر بالکان است که منشا آن از طریق افغانستان و سپس ایران میگذرد. ۴۷ درصد کل میزان هروئین و مورفین کشف شده در جهان در سال ۲۰۱۷ در کشورهای درگیر این مسیر ضبط شده است.