بازگشت آنتیبیوتیکی متفاوت در افق امید و انتظار
«آفتاب سلامت» معتقد است در کشور دانشمندخیز ایران نیز کم نیستند محققانی که درصورت حمایتهای لازم و ضروری، حاضرند با تمام توان در راستای پیگیری مجدانه چنین خدمات بزرگی از نبوغ و پشتکار خود هزینه کنند. اگر باشگاههای تحقیق و پژوهش در شهرهای مختلف کشور پایهگذاری شده و صاحبین نبوغ و ابتکار جذب اینگونه مراکز شوند، انتشار هر خبر علمی میتواند ایدهای باشد برای طرح در لابراتوارهای پژوهشی کشور تا دانشمندان ایرانی همگام با جهان پیشرفته، تواناییهای خود را برای غلبه بر بیماریهای صعبالعلاج در عرصههای بینالمللی به نمایش بگذارند.
به گزارش آفتاب سلامت گروه برگزیدهای از دانشمندان با مهندسی مجدد یک آنتیبیوتیک قدیمی، مرگبارترین باکتریهای مقاوم شده را، به مبارزه طلبیدند.
دست اندرکاران ترکیب جدید این آنتیبیوتیک نوید دادند بهزودی بیماران مبتلا به عفونتهای باکتریایی میتوانند با استفاده از این آنتیبیوتیکِ مهندسی شده، سلامتی خود را دوباره به دست آورند.
«دیل بوگر» Dale Boger استاد شیمی موسسهی تحقیقاتی اسکریپسScripps و عضو ارشد دست اندرکار این تحقیق، اظهار داشت او و همکارانش با تغییراتی در آنتیبیوتیک «وانکومایسین» (Vancomycin) داروی جدیدی ساختهاند که از سه راه مختلف بر باکتریها اثر میکند و به این ترتیب، داروستیزی انواع مقاوم باکتریها را در هم میشکند.
«وانکومایسین» آنتیبیوتیکی قدیمی است که حدود شصت سال پزشکان از آن برای مداوای بیماریهای عفونی استفاده کردهاند اما به تازگی باکتریها نسبت به نوع متعارف آن مقاومت نشان میدهند.
دیل بوگر عنوان کرد: پزشکان میتوانند نوع جدید این دارو را بدون نگرانی از مقاوم شدن باکتریها در برابر بیماریهای عفونی به کار گیرند.
روند مقاومتر شدن باکتریها یکی از دغدغههای سازمان بهداشت جهانی است. این سازمان باکتریهای مقاوم نسبت به آنتیبیوتیک را بزرگترین تهدید نسبت به سلامت، امنیت غذایی و توسعه اقتصادی و اجتماعی در سطح جهانی توصیف کرده و گفته است که با مقاوم شدن میکروبها نسبت به آنتیبیوتیکهای موجود، درمان بسیاری از بیماریها با این داروها دشوار و حتی ناممکن خواهد شد و جهانیان را با وضعیتی مواجه خواهد کرد که از زمان کشف آنتیبیوتیکها دیده نشده است.
به گفتهی کارشناسان، استفاده مکرر و بیش از اندازه از آنتیبیوتیکها باعث جهش ژنتیکی و ظهور باکتریهایی میشود که این داروها بر آنها تاثیری ندارد. به عبارت دیگر، بشر به تدریج در برابر این باکتریها خلع سلاح میشود.
دقت در استفاده از آنتیبیوتیکها یکی از راههای جلوگیری یا در واقع، کُند کردن روند ظهور باکتریهای مقاوم است اما در نهایت، پزشکان امیدوار هستند که داروهایی کشف شود که باکتریها قادر نباشند در برابر آن مقاوم شوند.
به گفتهی پژوهشگران موسسهی اسکریپس، مدت زمان مقاوم شدن باکتریها نسبت به «وانکومایسین» نشان داد که این روند به سادگی صورت نمیگیرد.
«وانکومایسین» به خاطر تاثیری که در نابودی باکتریها داشته به «داروی جادویی» شهرت یافته و تحقیقات قبلی نیز نشان داده بود که میتوان با تغییراتی در ساخت آن، بر کارآیی این دارو افزود.
نتیجهی تحقیقات جدید که در نشریه گزارشهای آکادمی ملی علوم منتشر شده حاکی از تغییر دیگری در این دارو است به نحوی که میتواند به شکلی جدید بر باکتریها اثر بگذارد. به گفته پژوهشگران، در مجموع، تغییراتی که در «وانکومایسین» داده شده کارآیی آن را هزار برابر بیشتر و ادامه استفاده را برای مدتی طولانیتر امکانپذیر کرده است.
در کشور دانشمندخیز ایران نیز کم نیستند محققانی که درصورت حمایتهای لازم و ضروری، حاضرند با تمام توان در راستای پیگیری مجدانه چنین خدمات بزرگی از نبوغ و پشتکار خود هزینه کنند. اگر باشگاههای تحقیق و پژوهش در شهرهای مختلف کشور پایهگذاری شده و صاحبین نبوغ و ابتکار جذب اینگونه مراکز شوند، انتشار هر خبر علمی میتواند ایدهای باشد برای طرح در لابراتوارهای پژوهشی کشور تا دانشمندان ایرانی همگام با جهان پیشرفته، تواناییهای خود را برای غلبه بر بیماریهای صعبالعلاج در عرصههای بینالمللی به نمایش بگذارند.