واکسن چهار ظرفیتی جدیدترین واکسن آنفولانزا
آنفولانزا یکی از بیماری های ویروسی مهم است که بشر توانسته است برای آن واکسن تهیه نماید.
بیماری آنفولانزا یک بیماری عفونی است که اگر چه علایم آن عمدتا در سیستم تنفسی بروز می کند ولی یک بیماری سیستماتیک محسوب شده و می تواند همه ی گروه های سنی را مبتلا کند.کودکان، افراد مسن و بیماران دچار نقص ایمنی، افراد دارای بیماری های زمینه ای، خانم های باردار و کارکنان سیستم بهداشتی درمانی برای بروز عوارض و ابتلا به فرم شدیدتر بیماری مستعدتر هستند.
سه نوع ویروس آنفولانزا وجود دارد: نوع A،B وC
شایع ترین زیرگروه هایی از ویروس آنفولانزا A که در بین انسان ها منتشر شده، زیر گروه های H1N1وH3N2 می باشند. ویروس آنفولانزای نوع B به دو گروه یاماگاتا و ویکتوریا تقسیم می شود از آن جا که ایپیدمی آنفولانزای فصلی به دنبال ویروس های A و B ایجاد می شود، واکسن آنفولانزا نیز بر علیه این دو نوع ویروس است.
واکسن های سه ظرفیتی بر علیه سه سویه و واکسن های چهار ظرفیتی آنفولانزا بر علیه هر چهارسویه ایمنی ایجاد می کند.
H1N1 و H3N2 وB/VICTORIAیا B/YAMAGATA برای سه ظرفیتی
H1N1 و H3N2 وB/VICTORIAیا B/YAMAGATA برای چهار ظرفیتی
از آن جا که سویه های آنفولانزا هر سال تغییر یافته و پاسخ ایمنی بدن بعد از واکسناسیون به مرور زمان کاهش می یابد، نیاز به تزریق سالیانه واکسن آنفولانزا وجود دارد. واکسن زمانی بیشترین تاثیر را دارد که ویروس های استفاده شده در واکسن با سویه های منتشر شده هم خوانی داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی به طور مستمر سویه های ویروسی را در سطح جهان پایش می کند و بر اساس سویه های منتشر شده نوع واکسن را تغییر می دهد. امروزه با در دسترس قرار گرفتن واکسنهای چهار ظرفیتی آنفولانزا می توان پوشش وسیع تری بر علیه سویه های در گردش ویروس را داشته باشیم.
واکسن آنفولانزا یکی از بی ضررترین واکسن های موجود بر علیه یکی از کشنده ترین بیماری های انسان است و عارضه ی جدی از آن گزارش نمی شود.
نکته ی مهمی که لازم است بیشتر مورد توجه قرار گیرد، زمان تزریق واکسن آنفولانزا است که بهتر است در اوایل پاییز تزریق گردد و ثابت شده تزریق زودرس آن باعث افت سریع تر آنتی بادی همراه بوده و درست در زمان پیک بیماری آنفولانزا، ممکن است فرد واکسینه با خطر ابتلا به بیماری مواجه شود.
نویسنده: دکتر احمد رهنمای چیت ساز