نوشدارویی برای گرفتاران سکته مغزی
به گزارش آفتاب سلامت موج جدیدی از کشفیات دانشمندان در تسریع روند “خودترمیمی” بدن از چند دهه پیش آغاز شده که در این برهه با تسهیلات و امکانات به اشتراک گذاری تجربیات، این موج شتاب سریع تری یافته است.
پایگاه خبری مدیکال دیلی اعلام کرد بر اساس نتایجی که تیم تحقیقاتی دانشگاه لوند سوئد منتشر کرده است سلول های پشتیبان یا آستروسیت ها قدرت بهبود بخشی شگفت آوری در درمان عوارض سکته مغزی دارند.
پروفسور زال کوکایا مدیر این تیم تحقیقاتی گفت: با بررسی روند سکته مغزی در موشها دریافتیم سلولهای یاری کننده ی آستروسیت پس از وقوع سکته مغزی، خود را به ناحیه آسیب دیده میرسانند و با تغییر ماهیت خود به سرعت به سلول های عصبی تبدیل می شوند و جای خالی سلولهای آسیب دیده یا مرده را پر میکنند که این همان مکانیزم درمانی شگفت آوری است که میتوانیم در معالجه ی آسیب دیدگان سکته مغزی از آن بهره گیریم. پروفسورکوکایا تاکید کرد این اولین بار است که در طول بررسی های پزشکی به چنین کشف تاریخی نائل آمده ایم.
در سکته مغزی به دنبال پارگی یا مسدود شدن رگ های خون رسانِ بخشی از مغز، افت فشار خون و کاهش اکسیژن، بسیاری از سلولهای عصبی را دچار آسیب و مرگ می کند.
کف و سقف آسیب های عوارضی سکته مغزی می تواند از تاری دید تا فلج کامل و حتی مرگ، نوسان داشته باشد.
طبق آماری که دکتر علیرضا زالی رئیس کل سازمان نظام پزشکی اعلام کرده روزانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر در ایران دچار سکته مغزی می شوند.
با کشف در خور تحسینی که تیم تحقیقاتی لوند سوئد انجام دادهاند، می توان امیدوار بود که دانشمندان با متمرکز شدن روی نحوه عملکرد سلول های آستروسیت و شاید بازتولید و انتقال آن به نواحی آسیب دیده، گرفتاران صدمات جسمی ناشی از سکته مغزی را نجات دهند.
این کشف نه تنها برای درمان سکته مغزی که برای سایر صدمات و آسیب های مغزی نیز قابلیت به کارگیری خواهد داشت چرا که آستروسیت ها می توانند خود را به هر سلول مغزی آسیب دیده دیگری نیز تغییر دهند. این نوع از درمان که به سلول درمانی شهرت یافته نوع تازه ای از خدمات پزشکی است که پس از چند دهه تحقیق و پژوهش و آزمایش بر روی حیوانات، اکنون در ردههای مختلف درمانی وارد فاز درمان انسان می شود.