ضرورت بازگشت محدودیتهای کرونایی/ مردم و مسئولین احساس خطر کنند
ضرورت بازگشت محدودیتهای کرونایی/ مردم و مسئولین احساس خطر کنند
کرونا دوباره اوج گرفته و باعث شده روند بستریها سیر صعودی بگیرد. ضمن اینکه آمار مرگ و میر بیماران نیز افزایش یافته و همه این هشدارها، تبعات رها شدن دستورالعملهای بهداشتی است.
به گزارش آفتاب سلامت به نقل از خبرگزاری مهر آخرین روزهای بهمن سال ۹۸ بود که موضوع کرونا برای مردم ایران، خیلی جدی و خطرناک شد. همین ترس و وحشت ناشی از یک ویروس ناشناخته که با مرگ همراه است، باعث گردید مردم برای در امان ماندن از ترکشهای این بیماری منحوس، تمامی دستورالعملهای بهداشتی را سفت و سخت رعایت کنند. به طوری که از فروردین و اردیبهشت، بیماری تا حدودی کنترل شد.
حالا با گذشت نزدیک به پنج ماه از حضور ویروس کرونا در کشور، بار دیگر این بیماری اوج گرفته و باعث شده روند بستریها و مرگ و میرها صعودی شود. به طوری که عنوان میشود، ظرفیت تختهای کرونا در اغلب بیمارستانهای دانشگاهی، پر شود و لاجرم از تختهای سایر بخشها استفاده کنند.
در چنین شرایطی، مسئولان وزارت بهداشت و دستاندرکاران حوزه سلامت و جامعه پزشکی، مدام بر رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم اصرار دارند. این در حالی است که به نظر میرسد، توصیهها به تنهایی کارساز نیستند. در واقع، ستاد ملی مقابله با کرونا، باید قدری جدی تر با موج جدید بیماری برخورد کند.
مردم نباید با زدن ماسک خیالشان راحت باشد
حمید سوری عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب که استفاده صحیح و همگانی از ماسک احتمال ابتلاء را کاهش میدهد، گفت: تحقیقات نشان میدهد استفاده از ماسک توسط دو طرف در معرض مواجهه با یکدیگر میتواند ۷۰ تا ۹۵ درصد احتمال انتقال را کاهش دهد اما این دامنه بستگی به نوع کیفیت و طرز استفاده از ماسک دارد.
این اپیدمیولوژیست افزود: مردم نباید تصور کنند که با زدن ماسک احتمال ابتلاء به این بیماری کاملاً از بین میرود و برای کنترل و پیشگیری از کرونا باید همه توصیههای بهداشتی را رعایت کنند.
مردم نباید تصور کنند که با زدن ماسک احتمال ابتلاء به کرونا کاملاً از بین میرودسوری گفت: در اپیدمیهای حاد پیشرونده مثل کووید ۱۹ که روند اپیدمیولوژی آن ثابت نیست و طی زمان بسیار تغییر پذیر است، ضروری است سیاستها و رویکردهای پیشگیرانه، محافظتی و درمانی در دورههای زمانی کوتاه و متناوب به روز رسانی شوند تا احتمال موفقیت برای خاموشی اپیدمی افزایش یافته و ادامه روند کاهش آن تسریع شود، در غیر این صورت این موفقیتها مقطعی و گذرا خواهد بود.
استفاده از ماسک در کجاها لازم است
در همین حال، مسعود مردانی متخصص بیماریهای عفونی، با اشاره به اجباری شدن استفاده از ماسک در محیطهای پر رفت و آمد و ادارات دولتی گفت: زدن ماسک به خصوص در مراکز پرازدحام و مکانهای سر بسته، مهمتر از پوشیدن دستکش است.
وی با عنوان این مطلب که کرونا بیماری تنفسی است که بیشتر از طریق تنفس هنگام صحبت از فردی به فرد دیگر منتقل میشود، ادامه داد: در مکانهای خلوت نیازی به استفاده از ماسک نیست.
زدن ماسک به خصوص در مراکز پرازدحام و مکانهای سر بسته، مهمتر از پوشیدن دستکش است شرایط حال حاضر بیمارستانها در اغلب استانهای کشور، مثل روزهای اولی است که کرونا وارد ایران شده بود. وضعیت به قدری بحرانی و خطرناک شد که ستاد ملی مقابله با کرونا، تصمیم گرفت محدودیتهایی را ایجاد کند تا بتواند از حجم ترددها بکاهد. به همین منظور، مدارس و دانشگاهها تعطیل شدند. ساعات کار ادارات کاهش یافت، مراکز تفریحی و گردشگری، تعطیل شدند و در نهایت، ماندگاری مردم در خانهها بیشتر شد تا اینکه شاهد فروکش توفان کرونا در کشور بودیم. این وضعیت خیلی خوب بود تا اینکه با برداشته شدن محدودیتها و افزایش ترددها، به یکباره آمار کرونا دوباره صعودی شد.
بر اساس آنچه که اغلب دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور اعلام میکنند، وضعیت اشغال تختهای کرونایی تکمیل شده و لاجرم از سایر بخشهای بیمارستانی برای بیماران کرونایی استفاده میشود.
ضرورت بازگشت به محدودیتهای کرونایی
ایرج خسرونیا رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران بر ضرورت بازگشت به محدودیتهای کرونایی تاکید کرد و گفت: با توجه به افزایش آمار بیماران کرونا، برگشت به محدودیتها ضروری است.
وی، خواستار تشدید کنترلها و تعطیلی مراکز شلوغ و پر رفت و آمد شد و افزود: البته مشکلی که دولت با آن مواجه است، شرایط خانوارهایی است که در دوران کرونا و به دنبال محدودیتهایی که ایجاد شد، هیچ درآمدی برای امرار معاش نداشتند.
با توجه به افزایش آمار بیماران کرونا، برگشت به محدودیتها ضروری است خسرونیا ادامه داد: در حدود ۲۰ درصد از مردم کشور با چنین مشکلاتی در روزهای کرونایی مواجه بودند و مخارج آنها صفر شده بود. این افراد هیچ سرمایهای برای امرار معاش ندارند و ایجاد محدودیتها، برای آنها دردساز میشود. لذا، دولت به فکر این افراد باشد که با ایجاد محدودیتها، خانه نشین میشوند و درآمدی ندارند.
وی افزود: متأسفانه وضعیت کرونا روز به روز بدتر میشود و معتقدم چارهای نداریم جز اینکه به محدودیتها باز گردیم.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران، با عنوان این مطلب که بیمارستانها تقریباً از حضور بیماران کرونایی پر شدهاند، گفت: اغلب شاهد مراجعات خانوادگی افراد مبتلا به کرونا هستیم، اما خوشبختانه اکثریت آنها نیاز به بستری در بیمارستان ندارند.
خسرونیا با اشاره به تشخیص بالینی کرونا، افزود: آنچه را بنده در مواجهه با بیمارانم می بینم، افرادی است که با علائم گوارشی مثل اسهال و دل درد به مطب مراجعه میکنند و در بیمارستانها نیز، بیماران کرونایی با علائم سکته قلبی و مغزی را میبینیم.
در همین حال، قاسم جان بابایی معاون درمان وزارت بهداشت، بر این عقیده است که در گفتگوی مسئولان با مردم، میبایست با حالت بیم و امید و یا خوف و رجا همراه باشد و گفتگوها نباید ترساننده باشد و از طرفی نباید باعث ساده انگاری و بی خیالی مردم شود.
مسعود مردانی عضو کمیته کشوری کرونا، بازگشاییها را در افزایش موارد مرگ و میر بیماران کرونا تأثیر گذار دانست و گفت: در شرایط کنونی، تنها راهکار مقابله با موج جدید بیماری، رعایت دستورالعملهای بهداشتی و قرنطینه واقعی بیماران کرونایی است.
آمار کرونا در روزهای اخیر نشان میدهد که روند ابتلاء به این بیماری سیر صعودی دارد و هر روز بر تعداد مبتلایان و فوتیهای جدید افزوده میشود.
این در حالی است که در روزهای ابتدایی بیماری در کشور، آمار ۲۰۰ فوتی در یک شبانه روز را نداشتیم، اما در بازگشت مجدد بیماری، این رکورد شکسته شد و سه شنبه ۱۷ تیر ۹۹، به عدد ۲۰۰ فوتی در شبانه روز رسیدیم که زنگ خطر جدی برای کشور تلقی میشود.
بنابراین، به نظر میرسد که مردم از روزهای ترس و هراس کرونایی در اسفند ۹۸ فاصله گرفته و برخی از هموطنان نیز، این بیماری را تمام شده فرض میکنند. در حالی که نه تنها کرونا به پایان نرسیده است، بلکه دور شدن از رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی، وضعیت این بیماری را تشدید ساخته است.
آمارهای وزارت بهداشت در روزهای سه شنبه و چهارشنبه، ۱۷ و ۱۸ تیر ۹۹، حکایت از فوت ۳۵۳ بیمار کرونایی در مدت ۴۸ ساعت گذشته داشته است. بر همین اساس، آمار ۲۰۰ فوتی روز سه شنبه گذشته در کشور، رکورد مرگ و میر کرونایی را به دنبال داشته است که میتواند زنگ خطری برای دوری جستن از کارها و رفتارهایی شود که میتواند منجر به افزایش موارد ابتلاء شود.
بنابر اعلام وزارت بهداشت، تا کنون ۲۴۸ هزار و ۳۷۹ نفر در کشور به این بیماری مبتلا شدهاند که از این تعداد، ۲۰۹ هزار و ۴۶۳ نفر بهبود یافتهاند.