سرکوب متفاوت غده های سرطانی مغز و پروستات
محققان روشی برای استفاده از اسکنر ام.آر.آی ابداع کردند که میتوان با آن «دانههایی» مغناطیسی را در مغز انسان هدایت کرد تا سلولهای سرطانی را گرم کند و از بین ببرد.
محققانUniversity College London (UCL) روشی جدید و ابتکاری برای مقابله با سرطان ابداع کردند که در آن میتوان با غدههایی در مغز که بهسختی در دسترس قرار دارند با دقت بالایی مقابله کرد.
شرح این روش که «ریشهکنسازی با هدایت تصویری و حداقل تخریب» (MINIMA) نام دارد در شماره این هفته مجله علوم پیشرفته (Advanced Science) آمده است.
در این روش گویهای فلزی metal spheres دو میلیمتری با رانش مغناطیسی بهسوی غده هدایت میشوند و سپس از راه دور گرم میشوند تا یاخته های سرطانی را از بین ببرند.
این روش هماکنون با موفقیت روی موشها آزمایش شده است و محققان اکنون امیدوارند اثبات مفهومی را پدید آورند که روی انسانها کارایی داشته باشد.
احتمالا این درمان را میتوان برای سایر سرطانها مانند سرطان پروستات هم به کار گرفت تا هنگام سرکوب سرطان آسیب بسیار کمتری به دنبال داشته باشد.
در این روش از فناوری اسکنرهای ام.آر.آی هم استفاده میکنند که پیشازاین در بیمارستانهای سراسر جهان کاربردی فراگیر داشته و در این روش از دستگاه مخصوص تشخیص به دستگاهی با کاربری درمانی ارتقا یافته است.
پروفسور Mark Lythgoeاز مرکز تصویربرداری زیست پزشکی پیشرفته دانشگاه یو.سی.آل و نویسنده ارشد این مطالعه میگوید:
مینیما MINIMA روش درمانی جدیدی با راهبری ام.آر.آی است که میتواند با درمان دقیق غده و بدون آسیب زدن به بافتهای سالم از اثراتی جانبی قدیم جلوگیری کند.
به دلیل مغناطیسی بودن دانه حرارت دیده، میتوان از میدانهای مغناطیسی موجود در اسکنر ام. آر.ای برای هدایت دانه از راه دور در داخل بافتها و رساندن آن به غده سرطانی استفاده کرد. وقتی دانه به غده سرطانی رسید، میتوان آن را حرارت داد تا در عین وارد آوردن کمترین آسیب به بافتهای سالم اطراف، یاختههای سرطانی را نابود کند.»
Rebecca Bakerنویسنده اصلی این پژوهش افزود «استفاده از اسکنر ام.آر.ای برای درمان با این روش موجب میشود بتوانیم تصویر دانه شفابخش و غده سرطانی را در طول این فرایند ببینیم و مطمئن شویم درمان دقیق و بدون نیاز به انجام عمل جراحی باز اجرا میشود.
«این روش میتواند دوره نقاهت را کوتاه کند و احتمال بروز عوارض جانبی را به حداقل برساند.»
این محققان گفتهاند در صورت توسعه بیشتر این روش ممکن است شکل این دانه از حالت کروی به لبه تیز تغییر کند که میتواند عملکرد چاقوی جراحی کوچک تیزی را داشته باشد که درون بافت هدایت شود.
این به جراحان اجازه میدهد از راه دور بر اجرای این روش نظارت کنند، روشی که بنا بر پیشبینی پروفسور لایتگو میتواند «انقلابی در عرصه عملهای جراحی بدون آسیب» باشد.
روش کم تهاجمی جراحی Minimally invasive procedures فناوریهای نوین پزشکی را ممکن ساخته است.
عمل جراحی طبق تعریف اقدامی تهاجمی است و نیاز به برش با اندازههای مختلف دارد که به عنوان عمل جراحی باز شناخته میشود. برش جراحی باز میتواند زخمهای بزرگ و گاه دردناکی به دنبال داشته باشد که بیمار را تا مدت زمان طولانی درگیر پروسه التیام زخم سازد.
جراحیهای کم تهاجمی اشاره به تکنیکهای جراحی دارد که برش کوچکتری برای انجام عمل مورد نیاز است و همچنین مدت زمان التیام زخم و خطر ابتلا به عفونت را کاهش میدهد.
به عنوان نمونه ترمیم آنوریسم اندوواسکولار Endovascular aneurysm repair از جراحیهای با حداقل تهاجم است که در آن مقدار برش کوچکتر از مقدار مورد نیاز برای جراحی باز قلب میباشد.