زخم های صعب العلاج در نوبت درمان با سلول های بنیادی
همچنان که در آمریکا به شکلی روزافزون مسئولیت درمان انواع بیماری های مزمن بر دوش سلول های بنیادی گذاشته می شود، این روشهای درمانی نوظهور به انگلستان نیز تسری یافته است.
معالجه ی زخم های دیابتیک با چربی اضافه دور کمر، روشی است که به یاری بیماران دیابتی میآید. این عارضه به علت اختلالات اعصاب محیطی و کم شدن جریان خون در اندام بروز میکند و اینک سلول های بنیادی در این زمینه نیز پای به میدان درمان گذاشته اند.
پزشکان انگلیسی در بیمارستان رویال فری Royal Free Hospital در شمال لندن روشی ابداع کرده اند که در آن با استفاده از چربی های اضافه دور کمر، زخمهای دردناک ناشی از دیابت درمان می شوند.
آزمایش های انجام شده نشان داده است که این روش موجب ترمیم قابل توجه و سریع زخمهای صعب العلاج در میان بیماران دیابتی می شود.
محققان انگلیسی اکنون با استفاده از این روش، درصدد آزمایشات بیشتر روی بیماران هستند.
آنها نتایج به کارگیری سلول های بنیادی را بسیار امیدوار کننده توصیف کرده اند. مدت زمان ترمیم زخم دیابتی با استفاده از چربی شکم به مدت یک ماه کاهش یافته است درحالی که طول این زمان با استفاده از روش های معمول، ۶ تا دوازده ماه است.
بیش از ۱۵ درصد بیماران دیابتی به دلیل بالا بودن سطح قند خون که به اعصاب پا و کف پا آسیب میزند، در طول عمر خود به زخم پا مبتلا می شوند.
از ویژگی های این عارضه، کاهش حس در ناحیه ی پا است به طوری که افراد دیابتی ممکن است از جراحت پای خود مطلع نشوند و پس از تشکیل یک زخم دردناک است که از وجود آن مطلع شده، درصدد معالجه خود برمی آیند.
تا پیش از آزمایش این نوع درمان پیشرفته، برای معالجه ی زخمهای دیابتی معمولا یک دوره آنتیبیوتیک یا کرم استروئید تجویز می شد ضمن اینکه درمان مذکور همیشه نتیجه ی مورد انتظار را برآورده نمی کند.
روش جدید به کارگیری سلولهای بنیادی تنها ۳۰ دقیقه طول میکشد و عمومی شدن این نوع از درمان، به رنج و نگرانی بسیاری از مبتلایان زخم های صعب العلاج پایان خواهد بخشید.
سلول های بنیادی یاخته هایی قابل تبدیل به انواع سلول های مورد نیاز بدن هستند که قابلیت تقسیم بالایی دارند اما هنوز تقسیم نشده اند و می توان آنها را از مغز استخوان، بند ناف و یا بافت چربی گرفت اما اینک در راستای درمان زخم ها، سلول های بنیادی استخراج شده از چربی اهمیت زیادی پیدا کرده اند.
سلول های چربی در این روش بسیار مورد توجه قرار گرفته اند زیرا عنوان می شود این بافت ها آکنده از سلول های بنیادی هستند و می توان آنها را طی چند مرحله ی ساده از ذخیره ی چربی فرد بیمار استخراج کرد.
چگونگی استخراج و تزریق مجدد سلول های بنیادی
پزشکان انگلیسی در این روش، ابتدا اطراف شکم بیمار و اطراف محل زخم او را به صورت موضعی بیحس می کنند.
سپس برای استخراج، حدود ۱۰ میلی لیتر بافت چربی دور کمر، یک سرنگ بزرگ را وارد ناحیه شکم بیمار می کنند. چربی به دست آمده در یک دستگاه سانتریفیوژ به سرعت چرخانده می شود تا سلول های بنیادی کارآمد از سایر مایعات و مواد استخراجی جدا شوند. در موازات این فرایند درمانی از بیمار، نمونه خون گرفته می شود و در دستگاه سانتریفیوژ پردازش می شود تا سلول های خونی غنی از خواص ترمیم کننده که به پلاسمای غنی از پلاکت معروف هستند، استخراج شود.
در مرحله ی بعد، پس از تمیز کردن زخم، محتویات سرنگ را به ناحیه ی آسیب دیده تزریق می کنند و بیمار مرخص می شود.
چون در این نوع از معالجه، سلول های چربی و خون را از بدن خود بیمار گرفته اند، خطر فعال شدن سیستم ایمنی علیه مواد ترمیمی به حداقل می رسد.
محققان عنوان کردند علیرغم اینکه کارآزمای های بالینی در مراحل بسیار ابتدایی قرار دارد اما شاهد بهبودهای قابل توجه ی در بیماران خود هستند.
با توجه به اینکه زخم های مزمن و صعب العلاج فقط مختص دیابتی ها نیست کاربرد این روش نوظهور در درمان زخم ها میتواند طیف گستردهای از سایر بیماران را از تبعات مفید بهکارگیری سلول های بنیادی برخوردار سازد.
ماهنامه آفتاب سلامت از کلیه ی محققین و پژوهشگران استدعا دارد با توجه به آمار بالای دیابت در کشور و ابتلای بسیاری از هموطنان ایرانی به زخم پای دیابتی، توضیحات روش استخراج چربی از اطراف شکم را مورد عنایت قرار داده و هرگونه راهنمایی های تکمیلی را از منابع و مراجع در دسترس پیگیری نمایند.
آدرس بیمارستان محل این اقدام درمانی نوظهور:
Royal Free London NHS Foundation Trust
Tel: 020 3758 2000 Fax: 020 7830 2468
Address: Royal Free Hospital, Pond Street, London, NW3 2QG