تکذیب شیوع طاعون انسانی در کرمانشاه/ نظر وزارت بهداشت درباره تاثیر امواج الکترومغناطیس بر سلامت
در نشست خبری سخنگوی وزارت بهداشت اعلام شد:
تکذیب شیوع طاعون انسانی در کرمانشاه/ نظر وزارت بهداشت درباره تاثیر امواج الکترومغناطیس بر سلامت
سخنگوی وزارت بهداشت شیوع طاعون انسانی در مناطق زلزله زده کرمانشاه را تکذیب کرد و گفت: نگرانی از بابت طاعون انسانی وجود ندارد و این بیماری ریشهکن شده است.
به گزارش آفتاب سلامت و به نقل از وبدا، ایرج حریرچی در نشست خبری هفتگی وزارت بهداشت با اشاره به انتشار برخی اخبار درباره شیوع طاعون انسانی در کرمانشاه اظهارکرد: چندین دهه است طاعون انسانی ریشهکن شده است و تیترهایی با عنوان «بازگشت طاعون» در مناطق زلزله زده هیچ کمکی به کشور نمیکند و خدمت به مردم و جامعه نیست.
وی با تاکید بر اینکه بروز طاعون انسانی در مناطق زلزله زده غرب کشور شایعه است و واقعیت ندارد، گفت: طاعون حیوانی ممکن است در این مناطق وجود داشته باشد که بین حیوانات اهلی و وحشی قابل انتقال است اما نگرانی از بابت طاعون انسانی وجود ندارد.
وی همچنین درخصوص رسیدگی به تخلفات حوزه دارو و تجهیزات پزشکی اظهارکرد: مواردی از تخلفات و احتکار در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی داشتهایم که به مراجع قضایی اعلام کردهایم اما رسیدگی به این پرونده، صدور حکم یا تجدید نظر ممکن است زمانبر باشد و بعد از صدور حکم قضایی، اسامی متخلفان اطلاعرسانی خواهد شد. وزارت بهداشت اختیاراتی برای مقابله با تخلفات این حوزه دارد که شامل عدم تخصیص ارز دولتی و عدم صدور مجوزهای شرکت های مختلف است.
هیچ نگرانی برای تامین داروهای بیماران خاص وجود ندارد
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه با تاکید بر اینکه برای تامین داروهای داخلی و وارداتی بیماران خاص، تمهیدات بیشتری نسبت به بیماران دیگر اندیشیده شده تا دارو و مواد اولیه مورد نیاز تولید داخل، تامین شود،گفت: هیچ نگرانی برای تامین داروهای بیماران خاص وجود ندارد اما از برخی بیماران و انجمنهای حمایتی گله داریم چون ممکن است قیمت یک دارو ۱۰ درصد افزایش یافته باشد و بیمه ۹۰ درصد از قیمت آن دارو را پوشش دهد و این پوشش افزایش قیمت هم ممکن است زمانبر باشد ولی در همین مدت برخی افراد مصاحبه میکنند که قیمتها دوبرابر شده است و وزارت بهداشت به فکر بیماران نیست.
وی ادامه داد: از انجمنهای حمایت از بیماران انتظار داریم که به فکر میزان کار و خستگی خادمان حوزه سلامت باشند اما در تعامل با افرادی که بحرانهای ساختگی ایجاد میکنند یا استعداد ایجاد بحران را دارند، تجدید نظر میکنیم.
تاثیر امواج الکترومغناطیس باید با معیارهای سلامت مورد بررسی قرار گیرد
حریرچی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: وزارت بهداشت از ابتدای دولت یازدهم درخواست جدی داشت که در مورد تشعشعات الکترومغناطیس از جمله امواج آنتنهای تلویزیونی، موبایل، ماهواره، بیسیم، مایکروویو و وای فای که بر ابعاد شخصی، شغلی و محیطی مردم تاثیر دارد، بررسیهای علمی انجام شود. تشعشعات بالقوه میتوانند آسیبزا باشند و تاکنون آسیبهای موارد محدودی از این تشعشعات، ثابت شده که بیشتر مربوط به اثرات گرمایی است اما در مورد جهش ژنتیکی یا ایجاد سرطان توسط آنها هنوز مستنداتی وجود ندارد.
وی ادامه داد: باید بیخطر بودن تکنولوژیهای جدیدی که به حوزه سلامت وارد میشوند یا با سلامت مردم سر و کار دارد، ثابت شود. برای مثال در مورد یک دارو باید در مراحل اولیه ثابت شود که بیخطر است و در مراحل بعدی اثرگذاری آن به اثبات برسد.
سخنگوی وزارت بهداشت در ادامه با بیان اینکه اگر در برخی مناطق، میزان امواج زیاد است، باید اعلام و اقدام لازم قانونی در این زمینه انجام شود، اظهارکرد: خوشحالیم که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد که امواج الکترومغناطیس در فضای شهری سنجش و اعلام میشود اما در اکثر مناطق ایران که این امواج بررسی شده، مشخص شده است که میزان امواج، پایینتر از استانداردهای جهانی است. با وجود این مردم در این زمینه همچنان نگران هستند.
حریرچی ادامه داد: به عنوان متولی سلامت جامعه میگوییم که بررسی امواج الکترومغناطیس نباید جنبه سیاسی پیدا کند چون در این صورت، مقتضیات سیاسی بر آن حاکم میشود. به همین دلیل این موضوع باید با معیارهای سلامت مورد بررسی قرار گیرد.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه خوشبختانه مواردی از وقف پژوهشی در کشور داشتهایم، گفت: واقفین کمکهای بسیاری در حوزه بهداشت و درمان کردهاند اما دو درخواست جدی داریم. اول اینکه این وقفها ادامه داشته باشد و دیگر اینکه وقف در حوزههای پژوهشی، علمی و بهداشتی که جنبه پیشگیرانه دارد، تقویت شود.
وی افزود: در برخی از کشورهای غربی، بخش عمدهای از هزینه پژوهشها از محل وقف علمی تامین میشود و در این حوزه از کمک واقفین استقبال میکنیم.
حریرچی با بیان اینکه با توجه به آسیبهای زیاد کیسههای پلاستیکی به محیط، وزارت بهداشت نیز درخواست حذف این کیسهها را دارد، تصریح کرد: البته باید مواردی جایگزین شوند که مردم برای تهیه و دسترسی به آن، توانایی و استطاعت داشته باشند. اقدامات متعددی از سوی دستگاههای اجرایی مختلف انجام شده است که کافی نیست و نیاز به فرهنگ سازی دارد تا مواردی که ریشه گیاهی یا کاغذی دارند جایگزین کیسه های پلاستیکی شود.
وی در ادامه، یکی از اقدامات بسیار مهم حوزه سلامت را ایجاد پرونده الکترونیک سلامت ذکر کرد و گفت: تمامی ارائهکنندگان خدمت شامل بخش دولتی، خصوصی، خیریه و نهادهای غیردولتی میتوانند در بخش ارائه خدمت از پرونده الکترونیک سلامت استفاده کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه پرونده الکترونیک سلامت در برخی از استانها بهصورت آزمایشی راهاندازی شده است، اظهارکرد: با توجه به آمادگی مطبها، پرونده الکترونیک سلامت در همه استانها گسترش مییابد. در حال حاضر استفاده از پرونده الکترونیک سلامت برای مطبها و مراکز درمانی براساس سیستم داوطلبانه پیش میرود.
حریرچی درخصوص ارائه خدمات درمانی به بیمارانی که از کشورهای دیگر برای درمان به ایران می آیند،گفت: اختلاف قیمت ارز و شرایط جدید ارزی مشکلاتی به وجود می آورد اما میتواند از طرفی دیگر فرصت ایجاد کند. همچنین گسترش توریسم درمانی و صادرات دارو به سایر کشورها فرصتهایی محسوب میشوند که ارز آوری برای بخش سلامت را موجب شده است.
وی با تاکید بر اینکه ارز و سوبسیدهای دولتی فقط به بیماران ایرانی اختصاص دارد، تصریح کرد: برای افرادی که برای درمان به عنوان توریسم به مراکز درمانی کشور مراجعه می کنند، هیچ گونه ارز و سوبسید دولتی ارائه نمی شود
سخنگوی وزارت بهداشت با اشاره به محدودیتهای لازم برای بیمارانی که به عنوان توریسم درمانی به مراکز درمانی کشور مراجعه میکنند، تاکید کرد: ما سعی میکنیم توریسم درمانی را به بخش خصوصی سوق دهیم همچنین خدماتی که به اتباع خارجی در داخل کشور ارائه میشود، به ریال است.
حریرچی در ادامه درخصوص تجهیزات پزشکی مورد مصرف در بیمارستانها گفت: هر دستگاهی که خریداری می شود متوسط عمری دارد و ممکن است در این میان دستگاه خراب شود و نیاز به تعمیر داشته باشد. در این صورت تامین قطعات و یا تعمیر دستگاه مربوطه بر عهده شرکتهای وارد کننده دستگاهها است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: برای خریداری دستگاهی مشابه دستگاهی که خراب شده به عنوان دستگاه ذخیره باید بررسی کرد که آیا دولت از نظر مالی توانایی خرید آن را دارد یا خیر.
حریرچی در مورد تحریمها گفت: در شرایط تحریم نیاز به تدبیر مناسب، اعتماد به دولت، امید به آینده و آرامش روانی است و نباید هر اتفاقی را به تحریمها نسبت دهیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ظرفیت تولید دارویی کشور سه برابر ظرفیت مصرف کشور است، اظهارکرد: در شرایط غیر تحریم، حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد ظرفیت در دارو بلااستفاده است و راه استفاده از این ظرفیت، صادرات و بازاریابی است.
سخنگوی وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت حافظ منافع و منابع مردم است، گفت: در حال حاضر به بیمارستان ها ابلاغ شده که فقط داروی ژنریک بخرند و داروهای برند ژنریک خریداری نکنند.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت حامی تولید ملی است، اظهارکرد: باید جنس داخلی اعم از دارو و یا تجهیزات پزشکی با کیفیت مشابه تولید و مصرف شود و برای برخی شرکتهای دارویی و تجهیزات پزشکی به دلیل تاخیر بیمهها در پرداخت بدهی و یا به دلیل وجود رقبای بسیار ممکن است مشکلاتی به وجود بیاید ولی این به معنی بحران نیست.
حریرچی در مورد تامین مواد اولیه دارو از کشورهای مبدا در زمان تحریم گفت: با شرکتهای دارویی امریکایی از ابتدا هیچ ارتباطی نداشتهایم و نخواهیم داشت و مشکلی در تامین مواد اولیه دارو نخواهیم داشت. ممکن است در تامین نقدینگی لازم و ارز مورد نیاز برای انتقال مواد اولیه مشکلاتی داشته باشیم اما واقعیت این است که نمیتوانیم به عبارتی راههای دور زدن تحریم ها را بیان کنیم اما ما راهکارهای متعدد و تدابیر لازم را ایجاد کردهایم.
وی با تاکید بر اینکه مردم نباید در مورد تامین دارو و تجهیزات پزشکی نگران باشند، اظهارکرد: طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، باید همه مسئولان اعتماد به دولت را به صورت فزاینده تاکید کنند و با تلاش و پشتکار و وقت گذاشتن از پس تحریم ها برآییم.