تعبیر رویای بازیابی جوانی در آستانه ی هزاره ی سوم
کشف کارکرد درمانی غیرمنتظره ی آنتی بیوتیک «آزیترومایسین»
به گزارش آفتاب سلامت طبق اظهارات پژوهشگران دانشگاه سالفورد، آزیترومایسین هم زمان با انجام وظایف آنتی بیوتیکی خود، سلول های پیر بدن را با کارکرد درمانی ۹۷ درصدی از بین می برد.
آزیترومایسین Azithromycin نوعی آنتیبیوتیک از گروه ماکرولیدها است که برای درمان برخی از عفونتهای باکتریایی مثل عفونت گوش میانی، گلودرد استرپتوکوکی، سینهپهلو، اسهال مسافران و برخی دیگر از التهابهای معده ای- رودهای به کار میرود.
این آنتیبیوتیک هم چنین برای موارد دیگری مانند بیماریهای آمیزشی مانند عفونت کلامیدیا و سوزاک تجویز میشود.
بر اساس نتایج تحقیقات انجام شده در دانشگاه انگلستان، آنتیبیوتیک یاد شده می تواند اختلالات ناشی از پیری سلول ها را برطرف کرده و موجب افزایش عمر شود.
وقتی سلول ها پیر می شوند، از یک سو توانایی تقسیم و تکثیر خود را از دست داده و از سویی دیگر قادر به انجام وظایف سلولی خود نیز نیستند و عملا به سلولی بی خاصیت و غیرقابل پاک سازی تبدیل می شوند که حضورشان در بدن موجب اختلالاتی دیگر در ارگانیزم ها می گردد.
در حال حاضر، دانشمندان انگلیسی برای اولین بار نشان داده اند که یک آنتی بیوتیک تایید شده توسط FDA آزیترومایسین میتواند به طور موثر سلول های پیر در بدن را هدف قرار دهد. نتایج تحقیقات تیم پژوهشی دانشگاه سالفورد در مجله ی علمی و شناخته شده ی(journal Aging (US منتشر شده است.
آزیترومایسین بر روی بافت های استخراج شده ی انسانی از پوست و ریه آزمایش شده است.
سخنگوی محققین سالفورد گفت: استفاده از آنتی بیوتیک یاد شده در یک دوز کم، موجب از میان برداشته شدن سلول های پیر با بهره وری ۹۷ درصدی شده است.
علاوه بر این، سلول های سالم و عادی، هم زمان با وجود آزیترومایسین بدون هیچ مشکلی رشد می کنند.
آزیترومایسن در سال ۱۹۸۱ توسط گروهی از داروسازان کروات کشف شد. این دارو از اریترومایسین مشتق شده و هماکنون از پرمصرفترین آنتیبیوتیکهای دنیا است. فرمول شیمیایی آن C38H72N2O12 است.
پرفسور Michael P. Lisanti سرپرست تیم تحقیقاتی سالفورد گفت: «این یک نتیجه ی شگفت آور بود و دستاوردی است که پس از تکمیل تحقیقات می تواند درمان یا پیشگیری انواع بیماری های مرتبط با پیری را به دنبال داشته باشد».
آزیترومایسین یک آنتی بیوتیک نسبتا خفیف است که ثابت شده استفاده از آن چندین سال طول عمر بیماران مبتلا به فیبروز سیستیک را افزایش می دهد.
در ابتدا، بررسی کیفیت از بین رفتن باکتری های مضر در بدن بیماران مبتلا به فیبروز سیستیک هدف اصلی مطالعه بود اما دقت در آزمایش ها مشاهدات جدیدی را نشان داد که هم اینک دامنه ی تحقیقات، به موضوع پیری و سلول های مضر گسترش پیدا کرده است.
«تفسیر جدید ما این است که آزیترومایسین احتمالا فیبروبلاستهای التهابی را از بدن پاک می کند و به بیانی دیگر، حذفکننده ی سلول های پیری است.
این سلول های از کار افتاده جزو عواملی هستند که در بدن پدیده ی پیری را رقم می زنند.
اگر نتیجه ی تحقیقات ما درست باشد ممکن است روش بسیار ارزان و قابل دسترسی کشف کرده باشیم که راه درمان پیری و از بین بردن سلول های پیری باشد که برای بدن سمی هستند».
به نظر می رسد سلول های از کار افتاده و پیر«علت اصلی» بسیاری از بیماری های مرتبط با پیری مانند سرطان، بیماریهای قلبی، دیابت و زوال عقل باشند».
محققان سالفورد معتقدند آنتی بیوتیک آزیترومایسین به طور انتخابی سلول های پیر را هدف قرار می دهد و با تغییر خواص متابولیکی آن ها موجب نابودی سلول مضر می شود.
چنین دارویی در گروه داروهای «senolytic» است، زیرا سلولهای پیر را انتخاب کرده و از میان برمی دارد.