اکسیر سلامت

بسیاری از داروها می توانند موجب افسردگی شوند

به گزارش آفتاب سلامت گروه پژوهشی JAMA در آمریکا به دنبال تحقیقی گسترده عنوان داشتند: مصرف بسیاری از داروهای متداول ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد.

این داروها شامل قرص‌های ضد بارداری، داروهای قلبی و برخی مسکن‌هاست که برای تعداد زیادی از مردم تجویز می‌شود.

در یک سوم از ۲۶ هزار نفر شرکت‌کننده در این مطالعه، افسردگی یکی از عوارض جانبی احتمالی مصرف این داروها دانسته شده است.

علاوه بر تجویز دارو طی مراجعه به پزشک، مصرف خودسرانه­ ی داروها نیز تهدید دیگری است که در دسترس بودن بسیاری از داروها، زمینه­ ی مصرف خودسرانه را افزایش داده است مخصوصا که در این برهه، هر کس بر جایگاه پزشک نشسته و تشخیص می ­دهد چه دارویی برای وی سودمند است و چه دارویی را نباید مصرف کند.

این تحقیق در مجله­ ی انجمن پزشکی آمریکا منتشر شده است و در آن افرادی مورد بررسی قرار گرفته‌اند که ساکن آمریکا بودند، ۱۸ سال یا بیشتر سن داشتند و بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۴ به طور منظم نوعی دارو را مصرف می­ کردند.

این مطالعه دریافت که در برگه ­ی اطلاعات ۳۷ درصد این داروها از جمله برخی مسکن‌ها و آنتی‌اسیدها، افسردگی به عنوان یکی از عوارض جانبی بالقوه ذکر شده است.

در این مطالعه گزارش شده است میزان افسردگی در افرادی که داروی بیشتری مصرف می‌کردند بیشتر بوده است.

تخمین زده شده که حدود پنج درصد از بزرگسالان آمریکایی از افسردگی رنج می‌برند.

«دیما کاتو» Dima Qato، سرپرست گروه نویسندگان این تحقیق می‌گوید: «بسیاری از مردم شاید متعجب شوند که بدانند داروهایی که مصرف می‌کنند خطر بروز علائم افسردگی را در آن­ها افزایش داده و ممکن است منجر به افسردگی شود».

در طول مطالعه، نشانه­ های تمایل به خودکشی به عنوان عوارض جانبی و بالقوه افزایش یافته است. از حدود ۱۷ درصد در آغاز مصرف تا تقریبا ۲۴ درصد در پایان مصرف، آماری است که در مطالعه­ ی گروه پژوهشی JAMA گزارش شده است.

متخصصان انگلیسی درباره­ ی این مطالعه هشدار داده و گفته‌اند: که اگرچه این تحقیق ارتباط مصرف داروها و افزایش خطر افسردگی را نشان می‌دهد اما رابطه­ ی علت و معلول را مشخص نمی­ کند.

پرفسور «دیوید بالدوین» David Baldwin از کالج سلطنتی روانپزشکان انگلیس می‌گوید: «تعجب ­آور نیست که مصرف دارو برای مداوای بیماری‌هایی مثل مشکلات قلبی و ریوی با علائم افسردگی مرتبط باشد چرا که خود این بیماری‌ها احتمال افسردگی را افزایش می‌دهند».

کالج سلطنتی پزشکان انگلیس هم گفته‌ است: نمی‌توان همه ­ی یافته‌های این تحقیق را قابل تعمیم دانست زیرا سیستم بهداشت در کشورهای دیگر با آمریکا فرق دارد.

«دیوید تیلو»، از انجمن داروسازی سلطنتی انگلیس توصیه کرده است که «اگر در حال حاضر دارویی مصرف می‌کنید و هیچ نشانه‌ای از افسردگی در شما دیده نمی‌شود، نباید نگران باشید».

یکی از صاحب نظران استرالیایی به نام دکتر Barbara Mintzes که در این مطالعه نقشی نداشت، پیرامون مطالعه­ ی مذکور گفت: بیماران می­ توانند به راحتی اثرات جانبی داروهای تجویز شده را از پزشک خود بپرسند و اگر افسردگی جزو آن­ها بود، تقاضای تجویز داروی مشابه دیگری بدون اثر جانبی افسردگی را داشته باشند.

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا